Voorkeur kan voor verrassing zorgen in uitslag Paramaribo
30 May 2015, 00:01
foto
Pertjajah Luhur voorzitter Paul Somohardjo staart naar de turflijst. (Foto's Leroy Troon)


Bij het verwerken van de stemmen uitgebracht in kiesdistrict Paramaribo, blijkt dat er nog enkele verrassingen kunnen worden verwacht. Personen die in de achterhoede zijn gekandideerd, maken kans om bij voorkeur gekozen te worden. Dew Sharman (VHP) is een grote kanshebber om gekozen te worden. Dit geldt ook voor Mike Noersalim (Pertjajah Luhur). Wayne Telgt (NPS) duimt ook dat hij op basis van voorkeur binnenkomt. Vijf van de twaalf ressorten zijn donderdag en vrijdag verwerkt.

Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, zegt aan Starnieuws dat er veel mankementen zijn. Een proces-verbaal van een stembureau is helemaal niet te vinden. De voorzitter en ondervoorzitter van het stembureau moeten erbij zijn om de stemkist open te kunnen maken. Verder moeten een lid van het Centraal Hoofdstembureau en het Onafhankelijk Kiesbureau er ook bij zijn. In het bijzijn van een politieambtenaar kan dan de verzegelde kist opengedaan worden. "Er zijn veel mankementen", verzucht hij. Het proces van verwerken van de stemmen is bijzonder slopend. Leden van diverse partijen turven mee om een beeld te kunnen hebben van de voorkeurstemmen.

De ondervoorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo, Mike Nerkust, zegt aan Starnieuws dat het nu reeds duidelijk is dat kandidaten op voorkeur gekozen zullen worden. Dit geldt niet alleen voor de lijst van V7, maar ook voor andere politieke organisaties. Zo heeft de Alternatieve Combinatie stemadvies gegeven om op Edward Belfort te stemmen. Hoewel de stemmen nog getotaliseerd moeten worden, heeft Belfort voorlopig meer stemmen dan partijgenoot Alice Amafo die de lijsttrekker is. Wanneer een partij één zetel behaalt, wordt degene die de meeste stemmen heeft behaald, gekozen. Nerkust deelt mee dat zaterdagochtend verder gegaan wordt met het verwerken van de stemmen.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April