Suriname Culinary Team is er klaar voor
29 May 2015, 22:52
foto
Het culinair team bezig met voorbereidingen in de keuken. (Archieffoto)


Met de afronding van het laatste fundraisingsdiner in Baka Foto is het voorbereidingstraject van het Suriname Culinary Team op de Taste of the Caribbean in Miami, afgesloten. Vergeleken met voorgaande keren zijn er best veel offers gebracht dit jaar. Er waren meer oefensessies en ook bijeenkomsten om het maximale te halen uit de leden van het nieuwe team. De chefs in de vorige teams hadden al zelf ervaring opgedaan bij andere kookwedstrijden in het buitenland, maar voor dit team was veel nieuw. Niettemin is het gelukt om het team op tijd klaar te stomen voor de Taste of the Caribbean in Miami dat gehouden wordt van 12 tot 14 juni.

Suriname zal worden vertegenwoordigd door bartender David Deul, de chefs Lorenzo Harper, Gilbert Wirjomoenawi, junior-chef Svaenny Soekotaroeno en pastry chef Xaviera Mijnhijmer en de team manager Stein Hoogdorp. Zij werden op weg naar de competitie bijgestaan door de chef-koks Michael Hermelijn, Patrick Woei, Sherwin Alexander en Jethro Wirht.
De nodige financiën zijn binnengehaald met steun van de samenleving. Alle laatste diners waren uitverkocht en de feedback van de samenleving is heel positief. Ook de vaste sponsors zoals Interfarm N.V. en Spice Quest hebben een bijdrage geleverd om het traject positief af te ronden.

Ordening nodig
Volgens Woei, die ook voorzitter van de Suriname Chefs Association is, is dit team vrij timide en een beetje groen, maar best wel gedetermineerd en hecht.
“Wij als associatie waren vrij hard en streng met dit team, maar de leden hebben bewezen flexibel te zijn en willen echt Miami meemaken. Ze hebben dus alles op alles gezet om toch in een vrij kort tijdsbestek zichzelf ready te maken voor de uitdaging. Suriname heeft een gezicht nodig, wij zijn jong, dus dit gezicht is nog aan het groeien, wij zijn vereerd dat wij hieraan mogen meehelpen en met onze inzichten dit kunnen helpen vormen. Als land zijn wij nog in het stadium waar onze maatschappij eruit ziet als een echte jungle, alles groeit kris kras door elkaar, met hier en daar een paar lastige parasieten. Maar ik heb hoop en kijk uit naar een Suriname geciviliseerd, geordend, maar vooral een maatschappij met culinaire finesse met vooral het accent op gezond, lokaal, smaakvol eten, dat ook nog mooi kan worden opgediend. En finesse is geen spang bere tawa.“

Wirjomoenawi verwacht dat dit team ook een goede prestatie zal neerzetten op het internationale kookevenement.
“Hoewel het voor alle chefs de eerste keer is dat we meedoen aan een internationale competitie, zijn wij zelfverzekerd. Elke zondag hadden wij groepstraining en met twee fundraising diners elke maand hebben wij ons goed kunnen voorbereiden. Als team zijn we gegroeid en hebben we ons bepaalde technieken eigen kunnen maken. Voor mij was het wel zwaar gezien ik een uur onderweg was om bij de trainingen en diners aanwezig te zijn gezien ik op Paranam woon. Maar het is het offer waard.”

Soekotaroeno zal haar best doen om met het team een hoge notering te behalen en mooie gerechten neer te zetten.
“In het begin was het een uitdaging om een samenhangend menu samen te stellen, maar na veel gekibbel lukte het ons wel” zegt zij eerlijk.
”We zijn als team ontzettend veel gegroeid naar elkaar toe en zijn ook steeds beter met elkaar gaan communiceren. We behandelen elkaar nu meer als een familie. Onze sterkste punt als land is dat wij rijk zijn aan vele smaken en daarmee mooie en lekkere gerechten kunnen maken.”

Taste of the Caribbean 2015
Het internationale culinair evenement bestaat uit verschillende categorieën. Een teamcompetitie, individuele beef & seafood en cheese cake competities, pastry chef of the year competitie, chef of the year competitie, junior chef of the year competitie en de bartender competities. Het is de bedoeling dat het Surinaamse team deelneemt aan alle wedstrijden. Behalve dat het voor het team een eer is om op zo'n groot evenement te staan en Suriname te mogen vertegenwoordigen, krijgen de chefs bij goede prestaties medailles en mogen zij opscheppen over hun verdiensten.

Jill Landburg
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April