Tellen stemmen in Paramaribo duurt dagen; veel fouten
28 May 2015, 20:21
foto
Ondervoorzitter van het hoofdstembureau Mike Nerkust geeft de informatie door van het proces-verbaal. (Foto's: René Gompers)


Het tellen van de uitgebrachte stemmen in kiesdistrict Paramaribo zal naar het uitziet, dagen duren. De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, zegt aan Starnieuws dat er veel fouten zijn gemaakt in de processen-verbaal. Verschillende stembureaus hebben de processen-verbaal niet goed ingevuld. Een deel is helemaal niet ingevuld. Er zijn heel veel fouten gemaakt, zegt Silos.

Silos heeft zich gisteren georiënteerd op het hoofdstembureau van Paramaribo en met voorzitter Jerry Miranda en andere leden gesproken over de fouten die geconstateerd zijn. "Ik ben volledig op de hoogte van de problemen. Er zijn continu toezichthouders van OKB bij die het proces nauwlettend gadeslaan. Hoewel er veel fouten zijn gemaakt op de stembureaus, is er niks aan de hand. Het betekent alleen dat het tellen veel langer zal duren omdat sommige stembureaus opnieuw geteld moeten worden. Daarbij worden de stembureaus ook betrokken, zoals aangegeven in de wet", legt Silos uit.

Sinds de telling vanmiddag is begonnen in de Anthony Nesty Sporthal, zijn er ook vertegenwoordigers van diverse politieke partijen, voornamelijk V7, aanwezig. Van de twaalf ressorten in Paramaribo is Blauwgrond nu geteld. Silos zegt dat ook in Sipaliwini en Wanica soortgelijke problemen ontdekt zijn. Sommige stembureaus moesten opnieuw worden geteld. "Het proces is transparant. De politieke partijen, media en publiek mogen aanwezig zijn om alles gade te slaan", zegt Silos.
Op dit moment is de telling van ressort Munder gaande.
Advertenties