Hoe verder na de verkiezingen?
28 May 2015, 18:47
foto
Stanley Ramkhelawan


De stembussen zijn geledigd, de stemmen geteld en de verkiezingskoorts is over. De NDP is als duidelijke winnaar uit de bus gekomen. De vraag is 'hoe nu verder'? Idealiter zouden we mogen verwachten dat de politiek leiders verschillende scenario’s klaar hebben. Dat zal ongetwijfeld ook zo zijn. Maar gezien de ervaringen uit het verleden, zullen die scenario’s veel meer gaan over 'wie gaat welke positie bekleden'. Een begrip dat in vrijwel alle verkiezingsprogramma’s, op massameetings en in verschillende manifesten van ngo’s wordt gehanteerd. Een duurzame ontwikkeling realiseer je niet in een periode van 5 jaar; je kunt hooguit een goed fundament daarvoor leggen.

Over een daadwerkelijk duurzame ontwikkelingsstrategie heeft Stanley Ramkhelawan op persoonlijke titel een ‘roadmap’ geschreven. Daarin pleit hij voor een samenhangende aanpak gefocust op 7 strategische opgaven en een tijdshorizon die verder reikt dan de komende vijf jaar. De strategische opgaven zijn gebaseerd op een quick scan van verschillende verkiezingsprogramma’s, diverse documenten van ngo’s en data uit het MDG-rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit november 2014.

De 7 opgaven waar al in deze regeerperiode aangevangen dient te worden, zijn:
- Investeren in 21th century skills zodat op termijn voldoende human capital wordt ontwikkeld om ontwikkelingskansen werkelijk te kunnen benutten; van de huidige beroepsbevolking heeft namelijk nog geen 12% een opleiding op MBO niveau of hoger.
- Migratiebewegingen maken dat steeds meer landen diverser worden maar tevens worstelen met samenlevingsvraagstukken. Onderzoek en benut de kracht van diversiteit in de Surinaamse samenleving zodat het “Surinaamse model” van samenleven als voorbeeld gebruikt kan worden voor andere multi etnische samenlevingen.
- Economische ontwikkelingen richten op 7 speerpuntsectoren nl. olie, goud, hout, landbouw, (eco) toerisme, ICT en social entrepreneurschip. Diversificatie van de economie maakt het land op termijn economisch minder kwetsbaar. Op twee benen is het immers beter lopen dan op één.
- Een ministerie van Ecologie en Duurzaamheid die de verantwoordelijkheid krijgt voor grootschalige toepassing van groene energie (zon, water, wind), toezien op duurzame exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en werken aan milieu bewustwording van de bevolking en milieu educatieprogramma’s voor de jeugd. Dit ministerie werkt er tevens aan dat Suriname in 2040 nog steeds een topbestemming blijft voor ecotoerisme.
- Ontwikkel een veiligheidsagenda dat bijdraagt aan het aanpakken en reduceren van nationale en grensoverschrijdende vormen van criminaliteit. Het veiligheidsgevoel en de veiligheidsbeleving is zowel voor burgers als voor ondernemers en het investeringsklimaat van belang.
- Ontwikkel een Masterplan “van isolement naar rendement” voor digitalisering van alle geledingen van de samenleving. Digitalisering zorgt nietv alleen voor een effienter functionaren vanhet overheidsapparaat, maar is tevens een belangrijk instrument voor verdere decentralisatie van taken en bevoegdheden en vergroot daarmee de particitapie van burgers bij het democratisch proces.

- Creëer één national resources development fund met een duurzaam beleggingsstrategie zodat toekomstige generaties blijven profiteren van de opbrengsten van de natuurlijke rijkdommen van het land.
Ramkhelawan ziet deze 7 strategische opgaven als transitie naar een duurzaam ontwikkelingsstrategie. Voor een duurzame ontwikkeling van Suriname is volgens hem meer nodig dan huidige focus op quick wins om de eigen politieke achterban tevreden te stellen. Na 40 jaar aanmodderen is het tijd voor deze transitie.

Stanley Ramkhelawan, werkzaam als strategisch beleidsadviseur, heeft in Starnieuws eerder met enkele aangeboden artikelen zijn licht laten schijnen over duurzame ontwikkeling.

Lees de volledige tekst van de roadmap in de PDF bijlage.
pdf-icon.gif Roadmap_for_sustainable_development_Herziene_versie_210615.pdf                
Advertenties