Jairam/PVF-strategie NPS faalt
28 May 2015, 06:01
foto
Soedeschand Jairam (PVF) en Gregory Rusland (NPS) kort na de ondertekening van de samenwerking. Rechts Ruth Wijdenbosch.


De strategie van de Nationale Partij Suriname (NPS) om te proberen op eigen kracht een zetel te vergaren in kiesdistrict Nickerie, heeft jammerlijk gefaald. De NPS die in V7-combinatie de verkiezingen is ingegaan, heeft in februari een samenwerking met PVF-voorzitter Soedeschand Jairam getekend. De samenwerking was gericht op zetelwinst voor NPS via Jairam.

Jairam was de NPS-kandidaat in Nickerie als nummer 5 op de lijst. NPS streefde ernaar om op basis van voorkeursstemmen Jairam binnen te krijgen. Als Jairam was gekozen, zou de zetel aan de NPS toebehoren. De samenwerking tussen de groene partij en PVF is aangegaan tot de verkiezingen van 2020. Bij de samenwerking is de nadruk gelegd op de ontwikkeling van de agrarische sector.

De NPS-kandidaat in Nickerie heeft bij de verkiezingen van maandag 731 kiezers achter zich gehad. Vergeleken met de vorige verkiezingen in 2010 hebben minder mensen op Jairam gestemd. In BVD/PVF-verband had hij 771 stemmen vergaard. Hij heeft dus 41 stemmen minder gehad dan vijf jaar geleden. De NPS had erop gerekend dat Jairam de BVD en NPS kiezers achter zich zou krijgen.

De samenwerking tussen NPS en PVF moest ook Prim Sardjoe die op nummer drie op de lijst in Saramacca stond binnenhalen. Sardjoe was in 2010 kandidaat van de PVF. Hij kreeg toen 758 stemmen. Sardjoe is al enkele jaren lid van de NPS. Hij woont in Jarikaba, dat een bolwerk van de PVF werd geacht te zijn. Sardjoe heeft het ook niet gehaald.

Harriet Ramdien van V7 heeft de meeste kiezers achter zich weten te krijgen in Nickerie. Zij heeft echter geen parlementszetel kunnen bemachtigen, omdat ze op de vierde plaats op de lijst staat en de kiesdeler om op voorkeur binnen te komen op nog geen 300 stemmen misloopt.
Advertenties