V7 bezorgd over proces hoofdstembureau Paramaribo
28 May 2015, 00:01
foto
V7-delegatie neemt een kijkje in de Anthony Nesty Sporthal, waar het hoofdstembureau Paramaribo is gevestigd. Mike Noersalim, Wayne Telgt en Paul Somohardjo in gesprek met de voorzitter van het hoofdstembureau, Jerry Miranda. (Foto: Wilfred Leeuwin)


Politieke organisatie V7 maakt zich zorgen over hoe het verwerkingsproces van de stembusuitslag in Paramaribo verloopt. Dinsdag en woensdag zijn vertegenwoordigers van de VHP, de NPS en de Pertjajah Luhur zich gaan oriënteren en hebben gevraagd naar wat het probleem zou zijn dat de verwerking niet opschiet.

Pertjajah Luhur voorzitter Paul Somohardjo zegt aan Starnieuws dat er teveel onduidelijkheid is over wat er precies gaande is. In vergelijking met vorige verkiezingen duurt het veel te lang voordat de officiële uitslagen worden verwerkt. Somohardjo zegt geen bevrediging te hebben gekregen uit een gesprek met het hoofdstembureau. Hij is ertoe overgegaan de partijen in de combinatie te mobiliseren vanaf vandaag continu aanwezig te zijn op het hoofdstembureau, waar dan pas een begin wordt gemaakt met de officiële telling.

Ondervoorzitter Mike Nerkust van het hoofdstembureau zegt aan Starnieuws dat er veel werk te doen is en dat pas donderdag begonnen wordt met de telling. Eerst zijn alle processen-verbaal verwerkt en fouten zijn gecorrigeerd. Nerkust kan nog niet vaststellen wanneer het hoofdstembureau in Paramaribo klaar zal zijn om een openbare zitting te houden.

Verkeerde stembiljetten
Somohardjo zegt dat er veel ongeregeldheden zijn gemeld door waarnemers van de combinatie. Een daarvan is dat er op een stembureau van ressort Welgelegen er stembiljetten van ressort Latour zijn afgegeven aan de kiezers om hun stem uit te brengen. Die stemmen, het gaat om 198, zijn nu ongeldig. “Dit stond in het procesverbaal van Welgelegen vermeld maar dat is vernietigd”, zegt Somohardjo. Wayne Telgt (NPS) zegt dat bij stemmen op ressortraden er alleen namen staan die niet bekend zijn bij de kiezers. Samen met Somohardjo vindt hij dat de stemmen meegeteld moeten worden en niet ongeldig moeten worden verklaard. Het is niet de mensen hun schuld dat zij op een verkeerd biljet hebben gestemd”, zegt Telgt.

Somohardjo benadrukt dat op dit moment elke stem belangrijk is voor alle politieke partijen die aan de verkiezingen hebben meegedaan en dat daarom deze ongeregeldheden goed onderzocht moeten worden.
De V7 politici vinden het vreemd dat alles zo lang duurt en er zoveel onduidelijkheid is. Telgt heeft een rondleiding en uitleg gekregen van hoofdstembureau voorzitter Jerry Miranda over hoe het proces verloopt. Somohardjo is na het gesprek met Miranda nog bezorgd over de gang van zaken. Hij verschilt van mening met de hoofdstembureauvoorzitter dat bij vorige verkiezingen het proces ook zo lang duurde. “Er is duidelijk iets niet goed in het proces”, meent Somohardjo.

Wilfred Leeuwin
Advertenties