De Ware Tijd in dip, tweede dag geen krant
28 May 2015, 02:05
foto
Het personeel van dWT zoekt de straten op uit onvrede met de cao-onderhandelingen bij het bedrijf.


Een absoluut dieptepunt in de geschiedenis van ‘de Ware Tijd’. De krant is vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag niet uitgekomen. De werknemers weigeren de acties op te schorten en de directie houdt het been stijf en wijkt geen duimbreed. Het krantenbedrijf ligt voor de tweede dag volledig lam.

De leiding heeft geprobeerd om met andere freelancers de krant op te maken en deze bij een andere drukkerij te laten drukken. Starnieuws verneemt dat de afspraak om te drukken in de late middag is afgezegd, omdat het niet gelukt was om het nieuws te verwerken. Op advertenties na zouden er geen berichten zijn geweest.

Voor de Ware Tijd is deze situatie ongekend. De voorgaande hoofdredacteuren hebben in het verleden geen steen overeind gelaten om de krant ondanks moeilijke situaties uit te laten komen. Al geruime tijd ligt het reilen en zeilen van de leiding van deze krant op straat. Het personeel heeft gisteren ook de straten in de binnenstad opgezocht. Met protestborden scandeerden de werknemers: ‘Geen geld, geen krant.’

Aanvaardbare voorstellen
Het bod van de directie om geen procentuele loonsverhogingen toe te kennen en minimale verhogingen voor diverse toelagen, heeft de bond onder leiding van Robby Naarendorp van de tafel geveegd. Het wachten is op aanvaardbare voorstellen waarover de bond kan onderhandelen met de directie. Iwan Brave, lid van de raad van commissarissen bij het bedrijf heeft de bond gisteren aangehoord. Eerder heeft de bond gesprekken gevoerd met directeur Ben Halfhide. De uitgever, Steve Jong Tjien Fa, die in Canada woont zou volgens Naarendorp niet beseffen wat de omstandigheden hier zijn. De hoofdredactie schijnt buitenspel gezet te zijn.

Behalve het administratief en technisch personeel, staken ook de journalisten die sinds de bond is aangesloten bij de vakcentrale C-47, ook lid zijn van de vakvereniging. Enkele freelance journalisten verbonden aan het bedrijf hebben zich ook solidair verklaard met de actievoerende werknemers. De directie biedt een verhoging van SRD 1 aan voor voeding en SRD 60 voor de loongroep onder de SRD 3.000. Voor degenen die meer dan SRD 3.000 verdienen biedt de directie een verhoging van SRD 90 aan. Naarendorp blijft erbij dat de werknemers niets anders willen dan een sociaal rechtvaardig deel van de inkomsten over 2014.
Advertenties