Wie worden straks onze DNA-leden?
28 May 2015, 08:02
foto


De algemene cijfers zijn binnen. Nu moet het Centraal Hoofdstembureau bekendmaken wie DNA-lid is. Het wordt weer een proces van bewilliging enz. Maar ik zal in dit stuk kort uitleggen wie verkozen wordt tot DNA- lid en hoe.

Ons kiessysteem kent twee manieren:
1. De leden die op voorkeur gekozen zijn (kiesdeler; quotum)
2. De leden die volgens de volgorde op de lijst gekozen zijn.

Quotum
De kiesdeler of quotum is geen vast getal. Hij is afhankelijk van de opkomst per lijst en kiesdistrict. Het totaal van de lijst deel je door het aantal zetels dat is toegewezen aan de lijst. Om u te illustreren pakken we het zetelaantal van de NDP. De paarsen hebben 55.886 stemmen gehaald in Paramaribo (webapplicatie Binnenlandse Zaken ). Na de berekening van de uitslag zijn haar 9 zetels toegewezen. Dus het quotum om op voorkeur gekozen te worden is 55.886 gedeeld door 9. Het antwoord is dan 6.209,55. We zullen hem afronden naar boven: 6.210.

Naast de kiesdeler bestaat er nog een ander geval waarbij er gesproken kan worden van "voorkeur". Als de lijst slechts 1 zetel krijgt toegewezen, is de kandidaat die de meeste stemmen heeft gehaald, gekozen. Denk hierbij aan AC en DOE die in Paramaribo elk 1 zetel hebben kunnen bemachtigen.

Het wordt straks interessant om te weten wie op de AC-lijst de meeste stemmen heeft gehad. Is het Edward ‘Tigri Barba’ Belfort of Alice ‘Warrior Princess’ Amafo. De officiële cijfers zullen het leren. Maar ook bij DOE kan het spannend worden. Als de kiezers niet massaal op Carl Breeveld hebben gestemd, maar ook op bijvoorbeeld Ricky Stutgard, is het best mogelijk dat hij op voorkeur gekozen wordt.

Leden volgens volgorde op de lijst
Als de lijst geen kandidaten (meer) heeft die op voorkeur gekozen zijn, wordt gekeken naar de volgorde op de kandidatenlijst. Als we aannemen dat Desi Bouterse, Jenny Simons en Andre Misiekaba op voorkeur gekozen zijn, dan komen de andere DNA-kandidaten volgens de volgorde op de lijst binnen.

Hier het quotum (aantal voorkeurstemmen nodig) per district.

Paramaribo NDP 6.210
V7 6.270
AC en DOE Kandidaat met meeste stemmen (KMMS)

Coronie NDP KMMS
PALU KMMS

Saramacca NDP KMMS
V7 2.272

Wanica V7 7.761
NDP 7.707

Commewijne NDP 3.733
V7 3.197

Nickerie NDP 3.758
V7 3.640

Marowijne AC 2.595
NDP KMMS

Para Niet van toepassing

Brokopondo NDP 1.271
AC KMMS

Sipaliwini NDP 2.602
AC KMMS
V7 KMMS


Gregory Rijssen

Noot: Het quotum is afgeleid van de cijfers die worden gepubliceerd op de webapplicatie van Binnenlandse Zaken. De resultaten van enkele stembureaus moeten nog verwerkt worden. Het quotum kan daarom bij de officiële bekendmaking van de cijfers ietwat wijzigen. De wijzigingen zullen echter miniem zijn, maar geven u wel een heel reële indicatie.
Advertenties