Meer inkomsten uit ecotoerisme voor Carolinagebied
27 May 2015, 22:52
foto
Kapitein Makosi van Powakka staat voor het in aanbouw zijnde multicultureel centrum. (Foto: A.Abiola)


Het pilotproject ‘Een Model voor verhoogde participatie van inheemse gemeenschappen in Suriname’s Toerisme Product’, wordt vrijdag afgerond te Powakka, Redi Doti en Cassipora. Dit project ondersteunt in het Carolinagebied wonende inheemse gemeenschappen en heeft bevredigende resultaten opgeleverd. Een van de resultaten is de bloei van het agro-ecotorisme in het gebied.

Na vijf jaar is er sprake van verhoogde inkomsten van de dorpsbewoners, de dorpsbesturen en touroperator, meer werkgelegenheid, verhoogde investeringen door de dorpsbesturen in hun eigen oorden, diversificatie van het toerisme aanbod binnen Suriname en ontwikkeling van een integraal model om agro-ecotoerisme in dorpsgemeenschappen te bevorderen.

De bloei is mede mogelijk dankzij de ondersteuning van de partners: het Inter-Amerikaans Instituut voor samenwerking op agrarisch gebied (IICA), de NGO Equal Chances @ Green Development (EC@GD), de Caribische Ontwikkelingsbank (CDB) en de Afdeling voor Internationale Samenwerking van de Engelse overheid (UKAid/DfiD).

Het project heeft door trainingen bijgedragen aan verhoogde capaciteit op het gebied van klantenservice en tourgidsen. Deze trainingen zijn verzorgd door de Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC). Er is ook een aanvang gemaakt met het uitbouwen van het cultureel potentieel van het gebied. Te Powakka is er in de traditionele bouwstijl (middels bladerdak) een multifunctioneel centrum opgezet. In een later stadium moet dit centrum uitgebouwd worden tot een giftshop, een museum en een plek voor traditionele zang- en dansoptredens.

Andere activiteiten die in het kader van het project zijn uitgevoerd, zijn de aanleg van een looppad van Redi Doti tot Jodensavanna en renovatie van de aanmeersteiger te Jodensavanna. Er komt een eerstehulppost te Blaka Watra en de sanitaire faciliteiten te Powakka, Jodensavanna, Redi Doti en Blaka Watra zijn verbeterd.

De activiteiten zijn allemaal gestoeld op een grondig onderzoek door een internationaal gerenommeerde toeristische organisatie Sustainable Travel International, naar de rijkdommen (assets) van elk dorp, naar wat hen uniek maakt, ook ten opzichte van elkaar. Aan de hand van dit onderzoek, en hetgeen de dorpsbewoners zelf hebben aangegeven te willen realiseren, is er een actieplan ontwikkeld. De procedure om te komen tot dit actieplan is ‘het Model’ waarnaar de titel van het project verwijst.

Het is de bedoeling dat ook andere gemeenschappen dit model, al dan niet aangepast, kunnen overnemen. De dorpen Washabo (West Suriname) en Balingsoela (Brokopondo) hebben reeds interesse getoond in het toepassen van dit model. In het vervolgtraject zal ook Klein Powakka worden meegenomen, zegt de voorlichting van EC@GD.
Advertenties