Cursus fietstechniek vergroot deskundigheid
27 May 2015, 19:57
foto
De groep deelnemers en deskundigen in de werkplaats van Stichting Unu Pikin. (Foto: Unu Pikin)


De achtdaagse cursus voor in fietstechniek, werkplaatsbeheer en marketing voor fietsenmakers in Paramaribo en Nickerie, wordt donderdag afgerond. De 20 deelnemers zijn afkomstig van de Mr. Huberstichting, de fietswerkplaats van Stichting Unu Pikin, van de sociale werkplaats van ‘Fietsen in Suriname’ bij Stichting WiN in Nieuw-Nickerie, en van de pas gestarte fietswerkplaats ‘Surined’ aan de Hofstraat.

De cursus is verzorgd door trainers Wim en Gerard van Vliet, voor stichting Betuwe Wereldwijd uit Culemborg, Nederland en is een onderdeel binnen het project ‘Tools4change Suriname’, dat voor 85% wordt gesubsidieerd door de Nederlandse overheid via het Twinning programma ‘Suriname-Nederland’. Het project loopt tot 1 oktober 2016 en beoogt de versterking van de werkplaatsen op fysiek, fietstechnisch, pedagogisch en organisatorisch gebied. Het is de bedoeling dat de werkplaatsen kostendekkend gaan draaien en goed kwalitatief werk afleveren. In de werkplaatsen worden lessen gegeven aan leerlingen van het VSO en jongeren met een leerbeperking lopen er stage.

In de eerste fase van het project, dat is gestart op 1 oktober 2014, zijn de werkplaatsen uitgebreid en aangepast en voorzien van gereedschappen en materialen. Deze fase is bijna afgerond. De werkplaats in Nieuw-Nickerie is nu twee keer zo groot en wordt ingericht met nieuw materiaal. De werkplaats van Stichting Unu Pikin is meer aangepast aan de behoeften van mensen met een beperking, en de werkplaats van de Mr. Huberstichting is vergroot en van een nieuw dak voorzien.

De tweede fase is aandacht besteed aan deskundigheidsbevordering van onder meer medewerkers en de leiding van de werkplaatsen. Deze cursus zal een vervolg krijgen en ook wordt aanvullend materiaal gestuurd. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om een opleiding fietstechniek onder te brengen bij een bestaande technische school.
Volgend jaar staat op de agenda van het project een rapport met aanbevelingen om van Suriname weer een fietsland te maken. Hoe meer mensen gaan fietsen, hoe meer de samenleving daar baat bij heeft, meent stichting Unu Pikin.

Het project wordt geleid door Willem de Boer, voorzitter van de stichting Betuwe Wereldwijd, een sociale werkplaats met 45 medewerkers, die allerhande gereedschappen, kleine machines, instrumenten en voertuigen reviseert en levert aan partnerorganisaties in Oost-Europa, Afrika en Suriname.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April