DOE hekelt 'oneerlijk' kiesstelsel
26 May 2015, 21:00
foto
Carl Breeveld


DOE vindt dat zij gezien de stemmen die zij landelijk heeft behaald bij de verkiezingen maandag, meer dan één zetel had verdiend. “Het kiesstelsel moet totaal anders,” zegt DOE-voorzitter Carl Breeveld. Hij belooft in het parlement het kiesstelsel zeker tot een punt van discussie te maken.

De partij is ten opzichte van stemmen achteruitgegaan in vergelijking met de verkiezingen in 2010, 12.095 en in 2015 10.802. Evenals in 2010 heeft alleen Breeveld een parlementszetel namens zijn partij behaald. Hij denkt dat de kiezers gekozen hebben voor directe zekerheden. Hij verwijst naar de sociale wetten – wet minimumloon, verhoging Algemene Kinderbijslag en Algemene Ouderdag Voorziening- die de regering heeft ingevoerd.

Voor de DOE-voorman is het resultaat van de verkiezingen geen gevolg van de campagnevoering. De partij heeft geen massameetings georganiseerd en geen verkiezingsmateriaal gratis verdeeld. “Onze campagnevoering had een bijzondere inhoud. Misschien moet onze benadering een beetje veranderen, maar wij willen ons onderscheiden van de andere politieke partijen.” Hij zegt dat zijn partij geen populistische dingen wil doen, “maar wij zullen zeker kijken naar verbeterpunten.”

De uitslag is voor Breeveld ook een verrassing. Uitgaande van de peilingen had hij gedacht dat het een gelijk opgaande strijd tussen de NDP en V7 zou worden. “Ik dacht dat het een soort patstelling zou worden, maar dat is niet gebeurd.” Voor hem zijn de NDP en AC de grote winnaars van de verkiezingen. “De partijen met meer zetels zijn nu aan zet.”
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April