Personeel dWT staakt, geen krant vandaag
27 May 2015, 00:01
foto
De werknemers van dWT bij de drukkerij aan de Bonistraat te Geyersvlijt. Het personeel is in actie. Op de voorgrond bondsvoorzitter Robby Naarendorp.


Er is vandaag geen editie van de Ware Tijd. Het personeel staakt uit onvrede over het verloop van de onderhandelingen om te komen tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Begin dit jaar begon het personeel zich al te roeren en nam de spanning steeds toe. Sinds gisteren heeft het personeel het werk neergelegd.

Een week geleden nog werden er prikacties gevoerd om de directie bij het dagblad aan de Malebatrumstraat te tonen dat het de werknemers ernst was. Er is toen afgezien om direct het werk neer te leggen met het oog op de verkiezingen maandag. “Maar nu is de maat vol,” zegt bondsvoorzitter Robby Naarendorp aan Starnieuws. Een twee en een half uur durend gesprek met de directie dinsdag heeft tot niets geleid. De directie had de bond gevraagd om donderdag weer bijeen te komen. Naarendorp heeft gevraagd om een houvast om de onderhandelingen voort te zetten. De directie houdt echter het been stijf en weigert te praten over het tegenbod van het personeel.

Naarendorp zegt dat de directie met zijn ‘belachelijk’ bod het personeel miskent. In elk geval wordt de krant niet gedrukt door het personeel in dienst van het bedrijf. De opmaak medewerkers en de drukkers zijn ook in actie. Sommige freelance-journalisten hebben zich solidair verklaard met het personeel. Ook de journalisten die in vaste dienst zijn bij de Ware Tijd staken. Sinds de bond zo’n drie jaar geleden is aangesloten bij de vakcentrale C-47, zijn journalisten ook lid van de vakvereniging.

“Het is jammer dat we het nieuws niet kunnen brengen, zo kort na de verkiezingen,” zegt Naarendorp. “Wat we echter willen is een sociaal rechtvaardige verdeling van de inkomsten, ons rechtmatig deel van de bedrijfsresultaten over 2014.” De directie wil geen procentuele loonsverhoging toekennen en biedt vaste bedragen aan van SRD 60 en SRD 90. Werknemers met een loon lager dan SRD 3.000 zouden een verhoging krijgen van SRD 90 en de inkomensgroep hoger dan SRD 3.000 biedt de directie SRD 60 aan.

Ook de wijze waarop de leiding de herstructurering binnen het bedrijf uitvoert, valt niet in goede aarde van de werknemers en de bond. De bondsvoorzitter zegt dat de mensen broodvrees hebben en zouden er acties worden gevoerd die geen garantie voor de toekomst bieden.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April