Hoofdstembureau Paramaribo weigert informatie
26 May 2015, 11:39
foto
Voorzitter Jerry Miranda van het hoofdstembureau wijkt geen duimbreed van zijn standpunt.


De informatieverstrekking rond een deel van de stembusuitslagen in Paramaribo is sinds vanochtend tegen half drie gehuld in een waas van onduidelijkheid. Tot driemaal toe heeft Starnieuws een team gestuurd naar het hoofdstembureau Paramaribo in de Anthony Nesty Sporthal om de informatie rechtstreeks te halen.

Het team is erop uitgestuurd omdat iets na 02.00 uur in de ochtend bleek dat de informatieverstrekking vanuit de stembureaus naar de mediawebsite van het ministerie van Binnenlandse Zaken niet meer functioneerde. Er was een informatiestop, terwijl het publiek uitkeek naar de officieuze uitslag van de verkiezingen.

De eerste keer kon het hoofdstembureau niet aangeven wie wel of niet de informatie kon verstrekken. De daar aanwezige computer waarop de informatieverstrekking met Biza plaatsvond, was buiten werking en onbemenst. Rond 6.30 uur ging wederom een team van Starnieuws naar het hoofdstembureau van Paramaribo met dezelfde vraag om de binnengekomen processen-verbaal te mogen inkijken en beeld ervan te maken. Voorzitter van het hoofdstembureau Jerry Miranda besliste dat er geen foto’s gemaakt mochten worden en de informatie ook niet mocht worden overgeschreven.

Gezien de belangrijkheid van de voorlopige zetelverdeling in Paramaribo -17 zetels- vond de redactie dat er wel duidelijkheid moest zijn over de resterende 14 stembureaus. Omstreeks 9.00 uur vanmorgen ging een redactieteam voor de derde keer naar het hoofdstembureau. Bij het binnentreden van het hoofdstembureau stond Miranda op vertrek en deelde mee dat de zitting was geschorst. Hij voegde eraan toe dat om 14.00 uur vanmiddag het bureau bijeenkomt om de resultaten van de ingekomen stembureaus verder te verwerken. Miranda zei ook dat even kort daarvoor de laatste stembureaus hun processen-verbaal hadden afgeleverd. Hij en zijn personeel zouden veel te moe zijn om verder te werken, zei hij.

Miranda werd erop gewezen dat in een openbare vergadering de informatie gewoon prijs gegeven zou moeten worden aan het publiek, vertegenwoordigers van politieke partijen en de media. De voorzitter van hoofdstembureau Paramaribo stelde zich op het standpunt dat pas nadat het hoofdstembureau alle informatie had verwerkt die aan het publiek kon worden getoond. Jurist Georgette Leter die deel uitmaakt van het hoofdstembureau, werd erbij gehaald. Zij vond dat er absoluut geen sprake was van een openbare zitting en nog minder dat er is geschorst. “Wat nu plaatsvindt, is de aanname van de processen-verbaal. De mensen gaan nu wat rusten en komen om 14.00 uur terug om verder te werken waarna een openbare vergadering wordt gehouden.” Het hoofdstembureau werd toen gesloten en werden de processen-verbaal achtergelaten onder toezicht van twee politiebeambten. Er waren geen toezichthouders of afgevaardigden van de politieke partijen meer aanwezig vanmorgen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April