Hoofstembureau Paramaribo handelt in strijd met wet
26 May 2015, 12:27
foto
Op diverse hoofdstembureaus kon Starnieuws inzage krijgen in de resultaten van de stemming.


De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, stelt tegenover Starnieuws dat de processen-verbaal van de stembureaus openbaar gemaakt moesten worden door het hoofdstembureau Paramaribo. De voorzitter van het hoofdstembureau, Jerry Miranda, heeft de wettelijke regelingen met de voeten getreden. "De stembusgang is een transparante aangelegenheid waar het gaat om checks and balances", benadrukt Silos.

Het hoofdstembureau Paramaribo heeft zich in tegenstelling tot andere hoofdstembureaus op het standpunt gesteld dat de informatie van de processen-verbaal die binnenkomt, eerst verwerkt moet worden in een computersysteem. Daarna volgt er een openbare zitting, waarin de gegevens worden bekendgemaakt.

Silos haalt aan dat het stembureau na de telling van de stemmen in het openbaar een proces-verbaal maakt. Daarin worden de gegevens opgenomen. Ook eventuele protesten van mensen worden verwerkt. De stembussen worden met de processen-verbaal meteen gebracht naar het hoofdstembureau. Daar mogen toezichthouders, media en andere belanghebbenden aanwezig zijn. De informatie is openbaar en het publiek mag daar kennis van nemen. Het OKB zal deze kwestie opnemen in het uit te brengen verslag.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April