Verkiezingsuitzending op Ujala Radio in Nederland
24 May 2015, 10:52
foto
Roy Khemradj


Nauwelijks 24 uur nadat de officieuze uitslag van de verkiezing bekend zal zijn, is er in Amsterdam een bijzondere verkiezingsuitzending op de Surinaams-Hindostaanse commerciële zender Ujala Radio in Amsterdam Zuidoost. Deze uitzending is op dinsdag 26 mei van 15:00 tot 19:00 uur Surinaamse tijd (20:00 tot 24:00 uur in Nederland). Het radioprogramma is bijzonder omdat het wordt gemaakt door een team van het voorheen welbekende Radioprogramma Zorg en Hoop in samenwerking met Ujala Radio uit Amsterdam.

Initiatiefnemer Roy Khemradj, zegt op het idee te zijn gekomen omdat er in de landelijke media nauwelijks aandacht meer is voor Suriname. 'Bouterse gaat toch wel winnen, dus we zien wel', is het algemeen gevoel op verschillende nieuwsredacties. "Pas dit weekend lees je enkele grotere reportages in De Volkskrant, Trouw en in de NRC en na heel lange tijd hoor en zie iets weer over 'thuis' op het NOS Radio 1 Journaal en in de televisie actualiteitenrubriek Nieuwsuur. Volgende week is dit alles over en vallen we terug op Parijs van Kenny B". Verder zegt Khemradj is het zo dat de diverse Surinaamse-Hindostaanse en Creoolse lokale media, veel internetnieuws uit Suriname overnemen en audio van de bekende radiostations. Door de financiële omstandigheden is de eigen nieuwsproductie nauwelijks mogelijk. Wat echter de doorslag gaf voor dit initiatief zijn de kriebels om opnieuw de journalistieke hartslag te voelen van het verslaan van een verkiezing in Suriname.

Voor Zorg en Hoop was Khemradj in 2005 in Suriname om live uitzendingen te maken en vijf jaar later moest hij als hoofd van de Caribische afdeling vanuit Hilversum leiding geven aan zijn team in Paramaribo. De Wereldomroep werd in 2012 opgeheven. Zorg en Hoop eindigde in augustus 2008 omdat er geen doelgroepprogramma's meer op de landelijke radio mochten worden uitgezonden. Khemradj: "Dus polste ik onlangs de oud-medewerkers van Zorg en Hoop en heb ik een team kunnen vormen met Sam Jones, verslaggeving en redactie en met Rogier Dankerlui, social media redacteur en muzieksamenstelling. Zelf doe ik de eindredactie en de presentatie en we doen het allemaal om niet. Verder ben ik bezig medewerking te krijgen van de nieuwscommentatoren van toen in Zorg en Hoop, Nita Ramcharan en Deryck Ferrier. Anand Chandrikasingh, directeur van Ujala Radio was meteen enthousiast toen ik hem met mijn voorstel benaderde. We krijgen alle faciliteiten en zijn presentator Satish Ramdatmisier helpt ons met de techniek van deze speciale verkiezingsuitzending. Ujala Radio heeft een etherbereik in Noord-Holland Zuid-Holland en een kabelbereik in de provincie Flevoland, de regio’s waar de meeste Surinamers in Nederland wonen. Uiteraard is het station via internet door iedereen te beluisteren.

In de vier uur durende uitzending geven Suriname woordvoerders hun eerste reactie op de uitslag van de verkiezingen: Han ten Broeke (VVD), Michiel Servaes (PvdA), Harry van Bommel (SP) en Louis Bontes (afgesplitst van de PVV) die met een recente brief aan de orde stelt waarom het Suriname- archief in politiek Den Haag voor 60 jaar op slot is gedaan. In de studio ontvangen wij Florian Grep (NDP) en Lachman Soedama (VHP) die de voorlopige verkiezingsuitslag zullen becommentariëren. Medewerking aan deze uitzending verlenen ook Suriname - specialisten als Hans Buddingh (journalist en redacteur van NRC Handelsblad en Gert Oostindie van het Koninklijk Instituut voor Land, Taal en Volkenkunde in Leiden. Ook ambassadeur Albert Ramdin assistent secretaris-generaal van de OAS die een waarnemersmissie in Suriname heeft verleent medewerking. Hij gaat ook in op de recente verkiezingsuitslag in het Buurland Guyana en de komende parlementsverkiezingen in Trinidad & Tobago.

Wie geïnteresseerd is een bijdrage te leveren aan deze verkiezingsspecial - zowel vanuit Suriname als vanuit Nederland kan contact maken met de heer Khemradj via roy.khemradj@gmail.com
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April