Honderden maken ID-kaart om te kunnen stemmen
23 May 2015, 20:47
foto
Lange rijen zaterdag bij het CBB-hoofdkantoor aan de Jagernath Lachmonstraat. (Foto's: Leroy Troon)


Bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) aan de Jagernath Lachmonstraat is het een drukte van belang. Vanaf vrijdag zijn al meer dan duizend identiteitskaarten vervaardigd. De verkiezingen staan voor de deur. Op het laatste moment komen kiezers hun stukken nog in orde maken. Hierdoor ontstaan er lange rijen.

Mensen komen komen aangelopen bij het CBB-hoofdkantoor, schrikken van de lange rij. Een man, die dacht 'even snel' een ID-kaart te maken, krabt zijn hoofd en gaat weer weg. De andere neemt een moment om te overwegen wat te doen. Uiteindelijk gaat ze braaf in de rij staan. Mensen die in de rij staan, zeggen dat ze het druk hadden en nu pas de tijd hebben om hun stukken in orde te maken. Een paar beweren niet verwacht te hebben dat het zo druk zou worden. Iedereen in de rij wil gaan stemmen, daarom wachten ze op hun beurt.

“We wisten dat dit zou gebeuren”, zegt Valerie Finsy, hoofd van de afdeling Identiteitskaarten, aan Starnieuws. “Daarom hebben we nog een afdeling ingericht om de massa op te kunnen vangen. Maar als zoveel mensen tegelijk op het laatste moment komen, dan ga je enorme rijvorming krijgen. Finsy geeft aan dat de zaterdag en de zondag de CBB-kantoren open zijn, om de bevolking tegemoet te komen. Na de verkiezingen gaat CBB weer normaal open van maandag tot en met vrijdag. Zondag is CBB open van 8.00 tot 18.00 uur en op de verkiezingsdag, maandag, kunnen tot 19.00 uur nog ID-kaarten gemaakt worden. Er kan ook gestemd worden met een paspoort of een rijbewijs.

Leroy Troon
Advertenties