Column: D-Day
25 May 2015, 04:59
foto


Vandaag gaat Suriname naar de stembus. Surinamers in de Diaspora volgen de verkiezingen met dezelfde combinatie van hoop, spanning en verwachting als onze familie en vrienden in Suriname. De afgelopen maanden konden we de campagnes volgen via de media, internet en onze contacten met en bezoeken aan Suriname. Velen van ons zijn gepassioneerd bezig om de partijen van onze voorkeur te steunen. Als je geen duidelijke keuze hebt gemaakt, dan is vandaag de dag om dat te doen, als je mag stemmen.

Sommige mensen vragen mij: wat zou je stemmen als je in Suriname zou wonen? Ik vind dat best lastig. Je stemgedrag wordt bepaald door allerlei factoren. Neem etniciteit. Ik zou in Suriname niet op basis van etniciteit stemmen, in Nederland wel. Waarom? In Nederland ben je een kleine minderheid en ben je als etnische groep achtergesteld. Je hoopt dan dat iemand uit jouw etnische groep iets gaan doen aan die achterstelling. Etnisch gezien ben ik Hindostaan, maar Hindostanen zijn als etnische groep niet achtergesteld. Je hebt arme en rijke Hindostanen en ik schat de groep als geheel niet achtergesteld ten opzichte van andere groepen. Daarom zou ik eerder naar sociale klasse dan naar etniciteit kijken. Dus zou ik kijken naar welke partijen de belangen van arme mensen voorop stellen. Dat heeft te maken met mijn visie op mens en samenleving en niet mijn sociale positie als ik in Suriname zou leven.

In mijn visie staan sociale rechtvaardigheid en een dekoloniale visie en mentaliteit centraal. Mijn mensvisie heeft ook te maken met integriteit. Welke partij bestaat uit eerlijke en integere mensen die in hun houding, mentaliteit en daden laten zien dat ze op basis van morele principes werken en de lastige keuzen maken op basis van die principes in plaats van opportunisme.
Nu kun je zeggen dat integere en eerlijke mensen niet in de politiek gaan, maar zo cynisch ben ik niet.

Tenslotte spelen persoonlijke factoren een rol bij mijn stemgedrag: je persoonlijke relatie met politici, maar ook persoonlijke drama’s zoals de Decembermoorden. Die beïnvloeden mijn houding in de politiek en het leven.
Kortom, als ik Suriname zou wonen zou ik het best lastig vinden om een duidelijke keuze te maken en zou waarschijnlijk pas in het stemhokje mijn definitieve keuze bepalen.

Sandew Hira
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April