Somohardjo: Algoe koopt pelmolen voor US$ 1.4 miljoen
23 May 2015, 17:54
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV.


Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, onthulde vanmiddag tijdens een dankdienst van V7 in Nickerie, dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), een pelmolen heeft gekocht. Het gaat volgens hem om US$ 1.4 miljoen. Bij de koop zou ook Lionel Lackin, directeur van Juboza, betrokken zijn. Hij is belast met de export van padie naar Venezuela. Somohardjo zei dat hij gehoord heeft dat de pelmolen is gekocht door Stichting Machinale Landbouwbedrijven (SML), zonder dat de samenleving op de hoogte is gesteld. Het geld van de Petro Caribe uit Venezuela is hiervoor gebruikt. "De exporteurs zijn nog steeds niet betaald", zei de politicus.

Minister Algoe om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de pelmolen gekocht wordt om voor de komende oogst met de opstart van Wageningen te beginnen. De padie die wordt opgekocht, kan dan direct worden verwerkt en verkocht. Het SML-bestuur heeft de pelmolen in de Westelijke Polder van Roy Kalpoe tot tweemaal toe laten taxeren. Algoe heeft de bank gevraagd om met het laatste taxatierapport verder te gaan onderhandelen voor een lagere prijs.
Hoewel hij op dit moment niet weet hoeveel het is geworden, wijst hij erop dat het niet gaat om US$ 1,4 miljoen. Het bedrag ligt volgens de bewindsman lager. De pelmolen is gekocht met alles wat er bij hoort, dus ook de voorraad padie. Hij benadrukt dat SML de pelmolen koopt.

Tegelijkertijd informeert minister Algoe dat Staatsolie de gelden voor de lading padie die naar Venezuela is verscheept, al heeft overgemaakt. Venezuela moest eerst toestemming ervoor geven en moesten er nog kosten van worden afgehaald. Het is volgens de bewindsman nu zo ver dat de pelmolenaars hun gelden hoogstwaarschijnlijk maandag op hun rekeningen hebben. Deze pelmolenaars zullen op hun beurt de boeren moeten betalen die padie hebben geleverd.

Over de US$ 60 compensatie van de boeren en de ureum die zij van het ministerie moeten krijgen, zegt Algoe dat de aanbesteding voor de kunstmest al is geschied. Voor de uitbetaling van de compensatie wordt nu gewerkt aan de laatste screening van de lijsten. Hij denkt dat binnen twee weken ook deze kwestie is afgehandeld. Het geld, in totaal SRD 6.633.000, wordt betaald uit de staatskas.
Advertenties