'Publiek waardeert analyse verkiezingsprogramma's'
23 May 2015, 22:36
foto


Sharda Ganga, directeur van Projekta, is ingenomen met de reacties uit de samenleving over de analyse van de verkiezingsprogramma's die gemaakt is door Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur. "Wij hebben veel reacties van mensen uit alle lagen van de samenleving die ons bedanken voor het vele werk en het initiatief. Voor het eerst in de geschiedenis is dit gedaan, zei iemand", vertelt Ganga aan Starnieuws.

Op social media zijn er veel reacties gekomen op de publicatie. "Als je moe bent van het geschreeuw en overmatig woordgebruik van politici, is dit waar het echt om gaat. Stemmen is niet hetzelfde als kraken voor je favoriete voetbalteam (al lijkt het soms wel zo). Maak een goed geïnformeerde, weloverwogen beslissing! Of heel simpel: Hier gaat het om!" Dit zijn enkele reacties die Projekta heeft gekregen. De analyse van verkiezingsprogramma’s 'Beloftes voor Onze Toekomst' is speciaal gemaakt door Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur om de samenleving meer inzicht te geven.

Het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur bestaat uit maatschappelijke organisaties en individuele burgers die willen dat personen en instanties die namens hen het land regeren en hun vertegenwoordigen, meer verantwoording afleggen en op een transparante manier besluiten nemen. Zij willen dat burgers meer invloed krijgen op de besluiten die hun leven bepalen. De principes van een mensenrechtenbenadering moeten de basis vormen voor onze ontwikkeling.

De leden van het Burgerinitiatief zijn daarom nagegaan wat voor hen de dingen zijn die er echt toe doen op hun werkgebied, en welke prioriteiten en acties hoog op de agenda moeten staan van elke partij en dus van elke komende regering. Vanaf januari zijn er workshops en werkgroepbesprekingen gehouden, en is veel schrijfwerk verricht. Dit werk heeft geresulteerd in het document ‘Voor Onze Toekomst’, dat is gepresenteerd aan leden van politieke partijen, alsmede nationale en internationale maatschappelijke organisaties.
De overkoepelende thema’s van het Burgerinitiatief zijn: Democractie, mensenrechten en de rechtsstaat; Financieel-economisch en monetair beleid; Decent work; Milieu; Ruimtelijke ordening; Inheemse en tribale volken; Onderwijs; Jongeren en sport; Gezondheidszorg; Gender; Kinderrechten.

Afgelopen anderhalve week heeft het Burgerinitiatief alle beschikbare verkiezingsprogramma’s geanalyseerd. Er is gekeken in hoeverre onze prioriteiten overeenkomen met die van de partijen. Daarnaast was het Burgerinitiatief met name geïnteresseerd in de manier waarop zij deze prioriteiten zullen omzetten in beleid. Met andere woorden: wat zijn de concrete plannen die wij kunnen verwachten na de verkiezingen?

Grondige analyses maken van verkiezingsprogramma’s in Suriname blijkt echter nog steeds problematisch. Er wordt namelijk vrijwel geen aandacht besteed aan de financiële kant van beloftes, en dus is er niets te zeggen over haalbaarheid. Bovendien komen partijen nog altijd veel te laat uit met hun programma’s. De meeste programma’s zijn pas de laatste tien dagen binnengekomen. Wat na vrijdag publiek is gemaakt, kon niet meegenomen worden. Programma’s van individuele partijen die in combinatieverband aan de verkiezingen deelnemen zijn ook niet bekeken, slechts het combinatieprogramma.
pdf-icon.gif Beloftes_Voor_Onze_Toekomst.pdf                
Advertenties