DOE wil vertrouwen in politiek terugbrengen
23 May 2015, 08:02
foto
Carl Breeveld, voorzitter DOE.


Politici zijn zelf de oorzaak van het hoge aantal zwevende kiezers. Dat verklaart ook de vele politieke partijen in het land. Er zal op bestuurlijk niveau ook heel veel moeten veranderen om de maatschappij en de economie op het juiste pad te brengen en te houden. stelt Carl Breeveld, voorzitter van de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE). De partij wil in de volgende regeerperiode helpen het vertrouwen in de politiek terug te brengen.

DOE wil de oprichting van een onafhankelijk instituut dat de financiën van het land bijhoudt en periodiek de balansen aan de samenleving bekendmaakt. Het ontbreken van dit instituut is manifest tijdens de verkiezingen, haalt Breeveld aan. “Iedere keer als er een regering komt, zegt men we hebben zoveel geld achtergelaten en de ander vindt dat er een lege staatskas is. Waar is het onafhankelijke instituut, want iedereen verkoopt ons nou maar van alles.”

Dit instituut krijgt ook als taak om alle regeerprogramma’s van politieke partijen door te rekenen. “Nederland is niet altijd een voorbeeld voor ons maar in dit geval kunnen we iets leren. Een politieke partij kan niet zomaar een verkiezingsprogramma schrijven en aanbieden”, geeft Breeveld aan. “Er is een onafhankelijk instituut dat alle partijprogramma’s doorberekend. Men kent de mazen en weet hoeveel geld er beschikbaar is. Je kunt niet zomaar fantaseren en dingen neerzetten zoals een bepaalde partij geweldige dingen geschreven heeft met zoveel cijfers. Wie checkt dat, wie heeft dat gecheckt?”

Strenge controle
Een strengere controle op staatsuitgaven is waar DOE voor staat. De partij is ervan overtuigd dat het land meer inkomsten kan genereren. “Maar men moet gaan afwegen welke uitgaven verantwoord zijn en welke niet. Er zijn zoveel onverantwoorde uitgaven geweest tijdens deze regering. Neem nou Carifesta; er is begonnen met een begroting van SRD 17 miljoen en geëindigd met SRD 34 miljoen. Er zijn nog steeds mensen die uitbetaald moeten worden.” Het innen van belasting moet eerlijker gebeuren. “Wij geloven in een onafhankelijk belastingautoriteit waardoor men veel beter en efficiënter kan werken en de juiste mensen in dienst kan nemen.”

Volgens het regeerprogramma van DOE moet het bankenstelsel aangepast worden. “De commerciële banken moeten commercieel zijn. Maar de staatsbanken moeten ontwikkelingsbanken worden waardoor ondernemers niet tegen hoge rentes geld moeten gaan lenen en zoeken. Dat is een moeilijk proces en houd gewoon de economie op” geeft Breeveld aan. “Belangrijk bij dit alles is openbaarheid van bestuur”, benadrukt Breeveld. “Daar begint alles mee, met transparantie. Zaken zoals gunningen moeten gepubliceerd worden zodat iedereen op de hoogte is van wat er gebeurt bij de overheid. De controlemechanismen moeten versterkt worden en veel beter gaan functioneren. Dit moet allemaal als we de inkomsten en uitgaven in balans willen houden.”

DOE stelt dat politici zich anders moeten gaan profileren om het vertrouwen van de samenleving te herwinnen. “Men is het vertrouwen in de politiek kwijtgeraakt. Ik geloof dat er zoveel politieke partijen zijn omdat er geen doorstroommogelijkheden zijn. Mensen zitten te lang aan en anderen gaan uit onvrede een eigen partij opzetten omdat men toch niet naar ze luistert”, geeft Breeveld aan.

René Gompers
Advertenties