'Binnenland moe van stiefmoederlijke behandeling'
23 May 2015, 00:57
foto
Thea Huur, lijsttrekker van V7 in Sipaliwini. (Foto: Ranu Abhelakh)


"Wij jongeren moeten waken niet dezelfde strijd te voeren die onze ouderen hebben gestreden", zei Thea Huur vrijdag, tijdens een V7 massameeting te Pokigron in Sipaliwini. Zij is de lijsttrekker van deze combinatie in dit district. Huur legt de aanwezigen in het Saramaccaans uit, dat de binnenlandbewoners nog steeds in hun rechten worden beperkt, net zoals de voorouders hebben ervaren tijdens de slavernij en Binnenlandse Oorlog. Zij heeft ook advies en ondersteuning gevraagd aan de voorouders.

Huur (35) is operatiekamer assistent in het Diakonessenhuis en zegt indien ze gekozen wordt, zich fulltime in te zetten als parlementariër. Ze merkt op dat veel moeders soms tot laat in de middag op de kostgrondjes werken en geen opvang hebben voor de kleine kinderen die niet schoolgaand zijn. Jongeren trekken naar de stad voor werk, waardoor de ouderen zonder zorg achterblijven. De lijsttrekker pleit voor crèches om deze groep kinderen op te vangen en voor ouderenzorg.

De assembleekandidaat zegt dat de binnenlandbewoners moe zijn van de stiefmoederlijke behandeling van de overheid. "Niet alleen aov biedt een goed leven, er is meer nodig voor kwaliteit van het leven." In een adem refereert ze aan de grondenrechten van de binnenlandbewoners. Zij roept de aanwezigen op om als de raaf in het partijlogo van de BEP te zijn: "hoog vliegen en de boodschap brengen naar de dorpen".

Edward Troon
Advertenties