Viskeuringsinstituut heeft nieuw onderkomen te Bethesda
22 May 2015, 20:57
foto
Het nieuwe onderkomen van het Viskeuringsinstituut te Bethesda. (Foto's: LVV)


Het nieuwe gebouw van het Viskeuringsinstituut (VKI) te Bethesda, is vandaag officieel in gebruik genomen. Het instituut, dat belast is met het bewaken van de voedselveiligheid bij het produceren, verhandelen, importeren en exporteren van visserij- en aquacultuurproducten, was eerder gevestigd op het terrein van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Na een brand in 2010, vond in 2012 de eerstesteenlegging voor het nieuwe onderkomen plaats.

Bij de brand was een groot deel van documentatie en apparatuur voor het maken van laboratoriumanalyses verloren gegaan. De controle op visproducten werd toen aangepast voorgezet. Door haar ligging is het instituut, met de keurmeesters, nu dichter bij de producent, zegt de voorlichting van LVV. Voor minister Soeresh Algoe van LVV is dit belangrijk. Algoe wil dat de voedselveiligheid zowel nationaal als internationaal gegarandeerd is. Ook moet er meer gedaan worden aan productontwikkeling, meent hij.

Het VKI is de bevoegde autoriteit voor het waarborgen van de kwaliteit van visserijproducten conform de geldende wettelijke eisen vervat in de Viskeuringswet en haar uitvoeringsregelingen. Te Bethesda zijn visproducenten en keurmeesters dichter bij elkaar. De visserij neemt ongeveer 30% van de productiewaarde van de agrarische sector voor zijn rekening. Jaarlijks wordt ongeveer 26.000 ton aan visproducten naar onder andere de Europese Unie, Caricom en Japan geëxporteerd. Tienduizend ton is bestemd voor de lokale markt.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April