Suriname kiest 933 volksvertegenwoordigers vandaag
25 May 2015, 01:38
foto
Het aantal ressorten en volksvertegenwoordigers. (Bron: Binnenlandse Zaken/VerkiezingsUpdate)


Om zeven uur gaan in de tien kiesdistricten 623 stembureaus open. Tot 19.00 uur 's avonds kunnen kiezers zich aanmelden in de 62 ressorten om hun stem uit te brengen. 51 Assemblee-, 118 districtsraads- en 764 ressortraadsleden zullen worden gekozen. Het gaat om totaal 933 kandidaten die gekozen kunnen worden. Alle voorbereidingen zijn getroffen om de verkiezingen vlekkeloos te doen verlopen. Suriname telt 353.000 kiesgerechtigden.


Politieke partijen, waarnemers van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en internationale observers houden het verkiezingsproces in de gaten. Het OKB heeft op alle stembureaus een waarnemer. Ook op de hoofdstembureaus zijn er waarnemers. Het ministerie van Binnenlandse Zaken krijgt de resultaten van de stembureaus naar binnen en stelt deze gelijk ter beschikking van de media.

In de 'VerkiezingsUpdate' van Binnenlandse Zaken wordt aangegeven wat de procedure is op de stembureaus. "U meldt zich aan bij het stembureau met uw oproepingskaart en identiteitskaart of geldig Surinaams rijbewijs of geldig Surinaams paspoort.
- De documenten worden gecontroleerd door de voorzitter van het stembureau.
- De voorzitter van het stembureau noemt het volgnummer op de kiezerslijst en uw namen voor verificatie.
- Als alles correct is, plaatst het stembureaulid dat heeft geverifieerd, een paraaf naast uw naam op de kiezerslijst.
- Vervolgens worden uw handen gecontroleerd op vet, vuil en andere kleurloze stoffen, die het kleuren van de vinger met inkt kunnen bemoeilijken. De voorzitter van het stembureau kan u vragen om uw vingers te ontdoen van deze stoffen.
- Als de vingers schoon zijn, wordt de linkerpink in inkt gedoopt en daarna afgeveegd.
- De voorzitter van het stembureau plaatst de handtekening op de achterzijde van de stembiljetten en overhandigt u twee dichtgevouwen stembiljetten (een
blauwe en een witte).
- U begeeft zich naar het stemhok en kleurt met het rode potlood, dat daar aanwezig is, één vakje op het blauwe stembiljet en afhankelijk van het aantal zetels in het ressort, net zoveel vakjes op het witte stembiljet.
- Bent u klaar? Dan vouwt u de stembiljetten netjes terug en deponeert ze in de aanwezige stembussen. Het blauwe stembiljet gaat in de stembus met blauwe sticker en het witte biljet in die met de witte sticker.
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April