Waterberg: Basiszorg is slechte kopie van AZV
22 May 2015, 03:59
foto
Celsius Waterberg, voorzitter van BEP (archieffoto)


De basiszorgverzekering van deze overheid discrimineert, heeft een vervaldata en is niet betaalbaar voor grote delen van de bevolking. Ondanks de wet op de basiszorgverzekering zijn velen niet verzekerd. Een slechte kopie van de Algemene Ziekenkosten Verzekering (AZV). Uitspraken van Celsius Waterberg, voorzitter van de Broederschap in Eenheid in de Politiek (BEP), donderdagavond tijdens de massameeting van de V7 Combinatie in Brokopondo.

Waterberg reageerde daarmee op uitspraken gedaan door de perschef van het kabinet van de president, Clifton Limburg, als zou hij niet moeten praten over de AZV. “Wat ze gemaakt hebben van AZV is triest. Ze spieken, maar ook dat doen ze verkeerd.” Discriminatie van de basiszorg zit hem in dat alleen personen met de Surinaamse nationaliteit daarvoor in aanmerking komen, dat alle huishoudens dezelfde verzekering betalen en dat de zorg is afgebakend voor twee leeftijdscategorieën, 0 -18 jaar en boven de 60 jaar. Zo zou een huishouden met een inkomen van SRD 800 hetzelfde bedrag moeten neertellen als een huishouden met een miljoenen inkomen.

De ex-minister van Volksgezondheid verdedigde 'zijn' AZV met hand en tand. Hij wees erop dat het AZV zoals was neergezet door de vorige regering zichzelf zou betalen. Als iemand een Remi Martell koopt, draagt hij meer bij dan iemand die een bier koopt, legde Waterberg het systeem uit. “En AZV was levenslang, we hebben geleerd van de fouten van andere landen om het systeem goed in elkaar te zetten.”

Ziekenhuizen
Hij diende de presentator van 'Bakana Tori' ook van repliek over de bouw en renovatie van ziekenhuizen. “Wij hebben alle ziekenhuizen gerenoveerd en ook de modernisering van het BOG ingezet,” stelde hij terwijl hij alle ziekenhuizen bij de naam noemde. Ook de aanbouw van het ziekenhuis in Albina zou een verdienste zijn van de vorige regering. Zowel AZV als het ziekenhuis in Brokopondo is door mensen die geen verstand hebben van ontwikkeling geboycot, zei Waterberg. Hij legde uit de Iamgold gratis een ziekenhuis wilde opzetten in Brokopondo. “Deze regering heeft gezegd dat het niet nodig is.”

De regering zou zich erop hebben beroept dat ze geen doktoren heeft om het ziekenhuis te bemensen. “Tijdens mijn periode heb ik meer dan 60 studenten naar Cuba gestuurd. Het was een heel plan en alles was geregeld.” De ex-bewindsman haalde alles uit de kast en memoreerde dat er een ziekenhuis in Atjoni en Para zou komen. Wanica zou er twee krijgen, waarvoor de gronden er al waren. “We moesten het areaal niet gaan kopen, het was van de overheid.” Geen van deze ziekeninstellingen was nodig volgens deze regering, informeerde Waterberg zijn publiek.

Hij heeft de bewoners van Brokopondo tot waakzaamheid opgeroepen. Hij wees erop dat mensen de stuwdam willen overnemen. “Het zijn gewetenloze Surinamers die de energie van het land, het heel Stuwmeer willen controleren.” Dus ook de goudzoekers zullen daar niet meer mogen komen, legde Waterberg de situatie uit.
Advertenties