Ziekenhuis Nickerie neemt CT-scan in gebruik
22 May 2015, 05:08
foto
De CT-Scan wordt bewonderd door de genodigden.


Het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN) heeft een historische mijlpaal behaald. De 64-slides CT-scan van het merk Siemens is in gebruik genomen. De droom van directeur Antoine Elias is werkelijkheid geworden. Elias zegt dat dit het beste van al de projecten die het LMSZN heeft uitgevoerd, genoemd mag worden. Het belangrijkste is dat de arts niet meer minimaal vier uren moet wachten om de diagnose vast te stellen.

Volgens radioloog Jerry Jessurun, president van de Caribbean Society of Radiologists (CSR) en directeur van Caribbean en Surinam Digital & Interventional Tele-Radiological Services, heeft LMSZN bewezen dat zij tot de ziekenhuizen kan behoren die binnen 5 seconden overal ter wereld een diagnose kunnen laten vaststellen door een radioloog. Er hoeft dus geen radioloog lijfelijk in het LMSZN aanwezig te zijn, door de ICT-afdeling van het LMSZN, kan de radioloog in Paramaribo of elders in de wereld binnen 5 seconden de diagnose vaststellen.

De Sales Director van Siemens Ger Joosten, is bijzonder verrast over de snelheid en kundigheid bij de totstandkoming van het gebouw en de installatie van de CT-scan. Binnen vier maanden nadat was besloten om in zee te gaan met het LMSZN voor het leveren van de CT-scan is deze in gebruik. De Assembleeleden Rashied Doekhie, Refano Wongsoredjo en Premdew Lachman waren ook getuige van de ingebruikname. Doekhie gaf aan dat laatst zelfs een huisarts die op de lijst van V7 staat in Nickerie, in een tv-programma aanhaalde dat Nickerie niet ready is voor een CT-scan, de Nickerianen voor de gek houdt.

Minister Michel Blokland van Volksgezondheid gaf aan dat Elias en het bestuur van LMSZN hem blijft verrassen. Hij gaf ook aan dat Elias een 'wroko bakru' heeft. "Ik vind nog steeds dat LMSZN een klein ziekenhuis is met grote daden". Minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken die de president vertegenwoordigde, las de toespraak van de president voor. Hierbij benadrukte hij het beleid van de regering voor wat betreft de volksgezondheid. LMSZN is tot nu toe erin geslaagd het beleid van de regering uit te voeren.
Reeds vier personen zijn gescand vanaf 19 mei. De kosten voor ambulance naar Paramaribo zullen drastisch teruggebracht worden. De CT-scan en het gebouw hebben het LMSZN respectievelijke Euro 380.000 en SRD 40.000 gekost.
Advertenties