Simons blikt tevreden terug op resultaten vijf jaar DNA
22 May 2015, 02:48
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons. (Foto: René Gompers)


De Nationale Assemblee (DNA) heeft niet eerder zulke grote veranderingen ondergaan en mijlpalen bereikt als tijdens deze regeerperiode, stelt voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Er zijn meer dan honderd nieuwe wetten aangenomen, de organisatiestructuur van het instituut is veranderd, de verschillende diensten zijn efficiënter gemaakt en ICT vervult een grote rol bij het communiceren onderling en met de samenleving. Simons heeft donderdag een presentatie gehouden over de afgelopen zittingsperiode.

Er zijn 562 vergaderingen uitgeschreven. Daarvan zijn 272 huishoudelijk, 18 zijn niet doorgegaan. Van de 290 openbare vergaderingen die waren uitgeschreven, zijn er 34 niet gehouden. In 16 gevallen is dat gekomen door gebrek aan quorum. Simons heeft graag dat in de volgende zitting er iets gedaan wordt aan dit verschijnsel. Het inhouden van een deel van het salaris zou Assembleeleden op andere gedachten moeten brengen om belangrijke vergaderingen te boycotten illustreert, Simons.

Er zijn in totaal 189 nieuwe wetten aangenomen. Daarvan zijn de belangrijkste de Anti-Tabakswet, de ‘sociale wetten’ die de pensioen, ziektekostenverzekering en het minimumloon regelen en de wet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA). Deze wetten hebben gezorgd voor de maatschappelijke verandering, merkt Simons op. Financieel-economisch zijn de belangrijke wetten Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT), Kapitaalmarkt en Toezicht Bank en Kredietwezen.

Efficiency
De concrete stappen die ondernomen zijn om genderevenwicht te brengen in de Assemblee en het opzetten van het ombudsbureau, zijn ook historisch, haalt Simons aan. “In het buitenland is pas verandering gekomen met de invoering van quotawetten, geeft Simons aan. “Maar wij wilden niet zover gaan, we hebben het anders aangepakt.” Alle politieke partijen zijn benaderd om mee te werken aan het project ‘Meer Vrouwen in Besluitvorming’. Het doel was om tenminste 30 procent van de verkiezingskandidaten uit vrouwen te doen bestaan. “Het is een succes geworden” deelt Simons mee. “De uitslag van de verkiezingen zal laten zien wat er van geworden is.”

Het ombudsbureau is opgezet om de communicatie met de samenleving te verbeteren en om te onderzoeken waar burgers problemen mee ondervinden. Dit heeft gemaakt dat besloten is dat Assembleeleden periodiek het veld in gaan. Er zijn 667 gevallen behandeld. De meeste betroffen klachten over het functioneren van overheidsinstanties. De organisatiestructuur van het ‘hoogste instituut van staat’ is herzien. Er is ruimte gecreëerd voor specialismen. Er zijn nu mogelijkheden om carrière te maken deelt Simons mee.

ICT speelt een belangrijke rol bij de communicatie tussen de assembleeleden. Dit bespaart heel wat geld. Convocaties worden elektronisch gedaan. Er zijn geen auto’s meer nodig om die rond te brengen, illustreert Simons. De gemeenschap kan tegenwoordig via de website alles te weten komen over dit instituut, haar leden en de wetsproducten. Vergaderingen zijn ook via een ‘live stream’ te volgen. Later dit jaar komt er een boekwerk uit over de zittingsperiode 2010-2015, kondigt Simons aan. “Een nieuw ding dat we vanaf nu gaan doen is dat we van elke zittingsperiode een boek gaan uitbrengen. Dat hebben we gezien bij andere parlementen. Alles wat is gebeurd aan belangrijke zaken, wordt in een boek gebundeld. Het is waarschijnlijk eind juni al beschikbaar.”

René Gompers
Advertenties