Naamswijziging ministerie van Onderwijs erdoor
21 May 2015, 10:29
foto
Het nieuwe naambord van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. (Foto: Raoul Lith)


Minister Ashwin Adhin van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft woensdag een naambord onthuld en het nieuwe logo gepresenteerd van zijn ministerie. De oude naam - Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling - voldeed niet meer aan de taakstelling van het ministerie. Ook het organogram is aangepast.

“In de operationele sfeer zien wij dat, door de jaren heen heel veel zaken uit hun voegen zijn gaan groeien. Je hebt meer scholen bij gekregen, er zijn meer inzichten bijgekomen. Maar de structuur is hetzelfde gebleven” legt Adhin uit. Hij stelt dat er een nieuwe visie is geïntroduceerd. “We halen nu het maximale van het potentieel uit onze mensen. En we maken hen gereed voor maatschappelijke dienstbaarheid. Ze krijgen heel wat aspiraties en ambities.” Het resultaat is volgens hem al merkbaar, omdat het ministerie 31 projecten gaat uitvoeren en dat volgens de nieuwe structuur die de lading wel gaat dekken.

Met de goedkeuring van de nieuwe naam en het organogram zal het ministerie nu bestaan uit acht onderdirectoraten (od). Er zijn twee onderdirectoraten bijgekomen: Hoger Onderwijs en Financieel Beheer. Financieel beheer viel eerder onder het onderdirectoraat Administratieve Diensten. Directeur Robert Peneux merkt op dat het een enorme belasting was voor de onderdirecteur. “Op het ministerie werken meer dan 16.000 ambtenaren. Zo een directeur moet zich dan bezighouden met mutaties, bevorderingen, schorsingen... met alles een ambtenaar rakende. Dan is het een overbelasting als diezelfde directeur ook verantwoordelijk is voor het financieel beheer.”

Volgens Peneux is het met de reorganisatie niet de bedoeling dat er automatisch mensen worden aangetrokken. “Het aantrekken zal misschien wel geschieden voor mensen met speciale kwalificaties. Zo zal een onderdirecteur Hoger Onderwijs minimaal een gepromoveerde moeten zijn”. Meer lager kader is niet nodig, omdat binnen de afdelingen een herverdeling zal plaatsvinden.

De andere onderdirectoraten van het ministerie zijn Onderwijs, Administratieve Diensten, Ontwikkelingsdienst, Technische Diensten, Educatieve Studenten Opvangcentra en Beroepsonderwijs.

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April