Minister Algoe tast in duister over koeien te Tibiti
21 May 2015, 01:53
foto
Asiskumar Gajadien stak de 'koeien' met minister Soeresh Algoe, de NDP-lijsttrekker van Wanica. (Foto: Raoul Lith)


"We zullen ook afrekenen met alle koeiendieven in dit land," zegt parlementariër Asiskumar Gajadien. Hij is weer gekandideerd voor de V7-combinatie in het district Wanica. Gajadien deed zijn mededeling woensdagavond tijdens de massameeting van V7 in Wanica, kiesdistrict 2.

Hij legt uit dat hij in de tweede ronde in het parlement in april vragen had gesteld aan minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) - nu lijsttrekker van de NDP in Wanica - over 450 koeien op Tibiti. De bewindsman had geantwoord dat de koeien in quarantaine zijn geplaatst. Gajadien noemde de namen van ex-onderminister Mahinder Gopi en Perdiep Khedoe, voorzitter van de Stichting Experimentele Landbouwbedrijven (SEL). Deze personen zouden meer van deze kwestie moeten afweten.

Op het ministerie van LVV is zelf een diepgaand intern onderzoek gaande. Minister Algoe zegt aan Starnieuws dat hij per toeval heeft ontdekt dat er koeien zijn ondergebracht op het Tibiti-complex. Het ministerie is op het slachtvee vermeerderingsbedrijf te Tibiti in het Boven-Coesewijnegebied bezig met het project ‘Stimulering Kleine Herkauwers.’ Het bedrijf valt onder SEL. Uit telling van Algoe zelf, gaat het om zo'n 143 koeien.

Zonder aanzien des persoons
De runderen zijn ondergebracht in een blok dat voor de schapen was bestemd. De bewindsman benadrukt dat niemand hem om toestemming heeft gevraagd om de runderen op het complex te herbergen. Evenmin heeft geen van zijn functionarissen die belast is met het complex hem geïnformeerd. Algoe zegt dat hij bij navraag bij zijn directeur Gerrit Breinburg ook niet veel wijzer is geworden. Ook Breinburg wist van niets.

De bewindsman zegt dat terwijl hij bezig was te onderzoeken wie de eigenaar van de kudde was en van waar de dieren vandaan kwamen, hij geconfronteerd werd met een rechtszaak. De zaak is aangespannen door dhr. Ashruf van het gelijknamige slachthuis. Volgens Ashruf zou hij overeenkomsten hebben getekend met functionarissen van het ministerie. “Dus zo kwam ik er achter van wie die koeien zijn,” legt Algoe uit. Met de juristen van het ministerie gaat hij nu na welke overeenkomsten met wie zijn getekend. “Ik zal het onderste van de steen naar boven halen in deze kwestie en zonder aanzien des persoons optreden. Want er is zonder toestemming van mijn persoon, de minister, gehandeld.” De kudde is onder bewaking geplaatst.

Quarantaine
De koeien zijn in quarantaine geplaatst, zegt de bewindsman. “We weten niet van waar de koeien komen, welke ziektekiemen ze herbergen en hoe ze zijn getransporteerd.” Internationaal zouden alle dieren worden afgemaakt en verbrand als er bij een van hen ziektekiemen waren ontdekt, legt Algoe uit. Het Tibiti-gebied is vrij nieuw gebied en we weten niet hoe bepaalde ziektekiemen zich daar ontwikkelen, voegt hij eraan toe. De dieren worden volgens een internationaal geldende periode van 8 tot 10 weken in quarantaine gehouden. Begin juni moet die periode voor deze kudde zijn verstreken.

Volgens parlementariër Gajadien zijn de dieren twee jaar geleden geïmporteerd. De ondernemer die na ettelijke pogingen tevergeefs heeft geprobeerd zijn kudde weer te krijgen, heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen het ministerie. Starnieuws verneemt dat de ondernemer enorme verliezen lijdt, nu hij niet aan zijn investering kan komen. De LVV-minister zegt dat de koeien tijdens de periode van zijn voorganger Hendrik Setrowidjojo zijn binnengehaald, maar dat deze toen niet waren gehuisvest te Tibiti. Hij vraagt zich af waar de rest van de 450 koeien is waar Gajadien het over heeft.

Algoe die zeer ontstemd is over deze kwestie zegt dat er grappen worden gemaakt met de agrarische en veeteelt sector in het land. Hij wijst erop dat de rasschapen die op het Tibiti-complex zijn, besmet konden zijn. “We halen ons allemaal ziekten en plagen binnen zonder aan de gevolgen te denken. Precies zo is de tomatenboorder, die wij niet hadden, in Suriname gekomen.” De tomatenboorder is een ware plaag voor de landbouwers. “Ziektekiemen verspreiden zich ook door de lucht, daar denken wij niet aan,” zegt de LVV-bewindsman. Voor wat betreft de kwestie van de koeien zegt hij dat de evaluatie zal worden opgemaakt of er eventuele schade is berokkend door de kudde. “Ondoordacht handelen kan de hele sector vernietigen,” benadrukt Algoe. Hij verwijst naar internationale situaties waar hele kwekerijen zijn afgemaakt, omdat één dier besmet was.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April