Nederlands-Surinaams elftal verliest met 3-2 van Curaçao
20 May 2015, 16:39
foto


Een officieuze selectie van Surinaamse profvoetballers heeft vandaag in Almere met 3-2 verloren van het nationale elftal van Curaçao. Tijdens het treffen stonden de bondscoaches Patrick Kluivert op de bank van Curaçao en Dean Gorré aan Surinaamse zijde tegenover elkaar. De wedstrijd werd gespeeld in het stadion van eerste divisieclub Almere City. Met 2400 toeschouwers was het stadion uitverkocht.

Spits Pepita Merencia zette Curaçao in de beginfase op voorsprong. Nigel Hasselbaink, die uitkomt voor de Griekse club PAE Veria, zorgde vlak voor rust voor de gelijkmaker. In de tweede helft brachten Prince Rajcomar en Jason Wall de stand op 3-1 voor de Antillianen. Vlak voor het eindsignaal maakte Genaro Snijders (FC Oss) er met een fraai afstandsschot nog 3-2 van. Daar bleef het bij, ondanks een fel slotoffensief van de Surinamers.

Het ging om een onofficiële interland tussen beide landen die in het teken stond van de dubbele nationaliteit. Met de vele voetbalprofs in Europa van Surinaamse of Antilliaanse oorsprong beschikken beide landen in potentie over sterke selecties. Waar Curaçao geregeld spelers uit Europese competities oproept, is Suriname het enige bij de FIFA aangesloten land dat nog geen gebruik maakt van de mogelijkheid om spelers met een andere nationaliteit op te stellen.
Het wetsvoorstel om verandering in deze situatie te brengen is eind vorig jaar door de Surinaamse voetbalbond ingediend bij de Nationale Assemblee. Tot dusver is het nog niet op de agenda geplaatst.

Voor Suriname kwamen vanmiddag onder meer in het veld: Rodney Ubbergen (FC Oss), Milano Koenders (Heracles), Donovan Slijngard en Mikhael Rosheuvel (Cambuur), Lorenzo Davids (Randers FC, Denemarken), Dione Malone, Mitchell Schet, Roland Alberg en Mitchell Donald (ADO Den Haag).
De afspraak voor de oefenwedstrijd was snel gemaakt: vanaf hun tijd als profvoetballer bij Ajax kennen de bondscoaches Gorré en Kluivert elkaar goed. Plannen om de partij op Antilliaanse of Surinaamse bodem af te werken strandden op organisatorische en financiële problemen.

Samen met zijn staf reist Gorré op 23 mei opnieuw af naar Suriname voor de laatste voorbereidingen op de dubbele WK-ontmoeting tegen Nicaragua. Natio speelt op 7 juni eerst uit in de hoofdstad Managua: op 16 juni volgt de return in het André Kamperveenstadion. De selectie die hij in Suriname tot zijn beschikking heeft, bestaat uitsluitend uit spelers met de Surinaamse nationaliteit. Gorré gaat met zijn spelers eerst op trainingskamp en vertrekt op 3 juni richting Nicaragua. In dezelfde kwalificatieronde voor het WK-eindtoernooi van 2018 in Rusland neemt Curaçao het op tegen Cuba.

Diederik Samwel
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April