Commissie moet Fiso grondig evalueren
20 May 2015, 18:23
foto
Charlo Stijnberg, voorzitter van de commissie Evaluatie Fiso. (Foto's: Min. Biza)


Een commissie onder leiding van Charlo Stijnberg heeft als taak het Functie Informatie Systeem van de Overheid (Fiso) grondig te evalueren. Alle ministeries zijn aangeschreven om een lijst te maken van de gesignaleerde knelpunten in het systeem. De commissie zal behalve een grondige evaluatie doen, ook komen met aanbevelingen en bevindingen.

Het Fiso-systeem is in maart 2009 ingevoerd als vervanging van het Ambtenaren Bezoldigingsbesluit. Het nieuw systeem moest zorgen voor rechtvaardige bezoldigingsverhoudingen binnen en tussen de verschillende beroepsgroepen alsook bij de administratieve en technische en algemene functies binnen de overheid.

Minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken (Biza) vindt dat Fiso een aantal concrete zaken heeft opgeleverd. Hij noemt een functiebeschrijvings- en functiewaarderingsmethode, een nieuwe bezoldigingsstructuur, een concept regelgeving voor het beschrijven en waarderen van functies. Zo is er ook een concept regelgeving geproduceerd voor het maken van bezwaar en een concept bijstelling van de Personeelswet waarin bepaalde noodzakelijke Fiso-elementen ter waarborging van het systeem zijn verwerkt.

De inpassing van de landsdienaren is in een vrij woelig proces gerealiseerd, zegt minister Leilis. Het ontbreken van functiebenamingen in beschikkingen of resoluties van landsdienaren hebben daarbij voor de meeste problemen gezorgd. Op twee momenten zijn er tussen december 2010 en januari 2011 registraties geweest van landsdienaren die nog geen Fiso-inpassing hadden ontvangen. De bewindsman geeft aan dat daarmee niet alle problemen zijn verholpen.

Commissievoorzitter Stijnberg stelt dat er veel gedaan moet worden om de Fiso-problemen uit de wereld te helpen. “Het heeft voor arbeidsonrust gezorgd, omdat mensen niet wisten wat hun verdere positie is.” De overige commissieleden zijn: Ronald Hooghart (CLO), Dorothy Telting (CLO), Mariska Risseeuw (CLO), Sandya Khedoe (Financiën), Joyce Roseval (Onderwijs), Romeo Chin A Loi (COL), Jeffrey Joemmanbaks (BiZa), Jules Richaards (BiZa), en Maya Srihar Doobe (BiZa). De commissie is gisteren geïnstalleerd.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April