Officieuze verkiezingsresultaten rond 23.00 uur verwacht
20 May 2015, 00:01
foto
Djoemarlan Kasanmoesdiran (links), commissielid en ICT-specialist en directeur Adjai Moensi van Binnenlandse Zaken. (Foto: René Gompers)


De officieuze verkiezingsresultaten worden vanaf 23.00 uur verwacht op 25 mei. De samenleving zal op de verkiezingsdag continu op de hoogte gehouden worden over de stand van zaken. Binnenlandse Zaken (Biza) gaat mediahuizen in staat stellen om het aantal stemmen per district, per ressort, per politieke partij of combinatie, ‘real time’ door te spelen aan de bevolking. Mediabedrijven hebben met de verkiezingscommissie een onderhoud gehad over het systeem.

De formele verkiezingsuitslag zal door het Centraal Hoofdstembureau (CHS) worden bekendgemaakt, benadrukt Adjai Moensi, directeur van Binnenlandse Zaken. “Maar je moet een modus hebben om de gemeenschap op de hoogte te houden. De mensen willen weten hoe de zaken lopen met hun partij. Daarom doen wij dit”, legt Moensi uit. CHS gaat ook de officiële zetelverdeling bekendmaken. Mediabedrijven krijgen wel de formule mee om het aantal gehaalde zetels per partij per district te berekenen.

De uitgebrachte stemmen worden handmatig geteld door het stembureau. Deze informatie wordt via een applicatie doorgestuurd naar Binnenlandse Zaken. Voor verificatie wordt er een foto meegestuurd. Op plaatsen waar er geen internetverbinding is, zal Biza via sms'en gevoed worden. Er zijn andere manieren bedacht om de ‘sms informatie’ na te trekken aangezien er geen foto meegestuurd kan worden, geeft Moensi aan. Op het ministerie worden de gegevens gecontroleerd voordat deze in het systeem worden opgenomen. De media heeft via een applicatie toegang tot de informatie.

Het programma is door een Surinaams bedrijf ontwikkeld en uitvoerig getest. “Het systeem is veilig en ‘hacken’ heeft geen zin", geeft Djoemarlan Kasanmoesdiran, commissielid en ICT-specialist aan. “Het gaat immers om informele resultaten.” Het stemmen is van zeven uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds. Daarna wordt er een uur gerust, waarna de 623 stembureaus beginnen met het tellen van de stemmen. Daar hebben de stembureaus drie uren voor nodig, geeft Moensi aan. De Congreshal zal wederom als informatiecentrum dienen.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April