Deze keer Lichtblauwe verkiezingsinkt
20 May 2015, 04:04
foto


De verkiezingsinkt die op 25 mei gebruikt wordt, is blauw. Bij de vorige verkiezing werd de pink rood gekleurd als bewijs voor het stemmen. De kleur van het inkt is bij elke verkiezing weer anders geeft Adjai Moensi, directeur van Binnenlandse Zaken aan. De kleur is bepaald door de ‘onderraad verkiezingen’ onder leiding van vicepresident Robert Ameerali. Deze keer is gekozen voor lichtblauw deelt Moensi mee.

De inkt is uit het buitenland gehaald. “Het is niet lokaal gemaakt omdat je een bepaalde verhouding nodig hebt. De inkt moet minimaal 24 uren aan je vinger blijven”, legt Moensi uit. “Er is genoeg voor alle kiezers.” Er zijn 353.000 kiesgerechtigden geteld. De inkt is al gedistribueerd aan alle 623 stembureaus. “Het voorbereiden van meer dan 800.000 stembiljetten is ook al bijna rond”, voegt Moensi toe. “Aan het eind van de week pas zal bekend zijn hoeveel oproepingskaarten zijn afgegeven.”

Er wordt een procedure gevolgd voor het bepalen van de inkt, legt Moensi uit. “De kleur van de vorige verkiezing ga je sowieso niet gebruiken. Er worden voorstellen gedaan, de opties worden voorgelegd aan een beleidscommissie. Die geeft een advies. Dat gaat naar de ‘onderraad verkiezingen’. Daar wordt het besluit genomen. Daarna vindt de bestelling plaats in het buitenland.” Uit welk land de inkt gehaald is wil Moensi niet loslaten. De verkiezingsautoriteiten zijn schriftelijk op de hoogte gesteld van de kleur van de inkt.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March