Israël is geen apartheidsstaat
19 May 2015, 23:04
foto


Met grote teleurstelling en afschuw lees ik telkens weer dat er personen zijn die Israël een apartheidsstaat noemen. Het jammerlijke hiervan is dat het meestal gaat om personen met een goed ontwikkelingsniveau, vaak ook mensen die een - wat men noemt - progressieve kijk hebben op de wereld. Namen als Eduardo Galeano worden genoemd, hetgeen doet vermoeden dat het om belezen mensen gaat. Nochtans laten sommigen zich zo makkelijk beïnvloeden door terminologie te gebruiken die zij hebben overgenomen van bepaalde internationale media grootheden. Deze zelfde mediagiganten legden ons in het verleden reeds begrippen op die sommigen nog steeds kritiekloos overnemen en gebruiken in interessant ogende teksten en commentaren. Ik denk persoonlijk dat degene die zich kan vrijmaken van dergelijk massa media- en/of ideologische beïnvloeding een waarlijk vrij mens is. Alleen vrije mensen kunnen bijvoorbeeld begrippen als kolonialisme en imperialisme in hun juiste perspectief zien en er stelling tegen nemen.

Het zou goed zijn een grondig en eerlijk onderzoek te doen naar de werkelijke achtergrond van de toenemende aanvallen op Israël en het Joodse volk. Wie de geschiedenis van Zuid-Afrika goed kent (maar ook die van enkele westerse grootheden) zal erachter komen wat apartheid werkelijk betekent. Zuid-Afrikanen die de apartheid hebben meegemaakt vinden de vergelijking van het apartheidssysteem met het huidige leven in Israël ronduit misplaatst en sommigen noemen een dergelijke vergelijking zeer belachelijk. Weet dat Israël het enige democratisch land is in het Midden-Oosten waar Joden en niet Joden die de nationaliteit van dat land hebben, recht hebben op onderwijs, medische zorg en alles wat de grondwet verder voorschrijft voor de burgers. En als een van de enige landen in die regio is er zelfs godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Waarom maakt men dan geen vergelijking met de omliggende landen en de wijze waarop die overheden hun eigen bevolking behandelen? Helaas zijn de pijlen steeds weer gericht op het kleine Israël. Jammer dat sommigen zo graag anderen napraten zonder zelf op onderzoek uit te gaan. Van artikelen die Israël zo lelijk beschrijven zal de negatieve invloed op degene die het leest niet uitblijven, vandaar dat ik mij geroepen voel dit te schrijven.

Wie er zelf geweest is en werkelijk objectief rondkijkt, met de mensen praat en vragen stelt zal de waarheid onder ogen zien. Zoals vele landen is het geen perfect land: het is een land met zijn gebreken en tekortkomingen. Maar een beetje eerlijkheid over Israël is mijns inziens op zijn plaats. Die waarheid erkennen is punt twee... Wie eenmaal een oordeel heeft geveld over Israël en de Joden is meestal niet meer de vermurwen. Men blijft kortzichtig volhouden dat het land geen bestaansrecht heeft en maakt zich ongemerkt schuldig aan een stelling die in de jaren 30 in Nazi Duitsland steeds meer ingang vond en uiteindelijk uitmondde in de slachting van onschuldige mensen. Uitleggen doet vaak niets. Velen in wie de oeroude Jodenhaat verborgen aanwezig is, zijn daarvan nooit meer genezen.

Het ligt niet in mijn bedoeling hier een uitgebreide discussie te ontketenen. Het heeft doorgaans totaal geen zin. Ik denk namelijk niet dat ik ooit zal moeten proberen mensen door middel van mijn eigen woorden te overtuigen. Ik schets voor de lezer even een ander beeld zodat men ook een ander 'geluid' hoort. Maar ik neem wel de vrijheid om aan de vele geleerden die Israël zo negatief belichten te vragen zelf grondig onderzoek te doen in plaats van de taal van eenzijdig belichte boeken, haatzaaiende producties en subjectieve berichtgeving zo makkelijk te gebruiken. De vele lezers van dit medium nodig ik uit zelf een kijkje te nemen in het o zo mooie land: Israël.

Kenneth M. Kross
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April