Mungra: Geweldig land, gebrek aan leiders met visie
20 May 2015, 16:11
foto
Dharm Mungra, lijsttrekker Mega Front in Paramaribo. (Foto: Raoul Lith)


“We hebben een geweldig land met een geweldige bevolking. Een heel rijk land met verschrikkelijk veel mogelijkheden. Maar waar het aan ontbreekt, zijn mensen of leiders met visie”, zegt Dharm Mungra van het Mega Front/De Nieuwe Leeuw. Volgens hem worden leiders nog op basis van emotie gekozen. “Iemand die een schaapherder is, heeft charisma en spreekt mensen aan”. Hij hoopt op 25 mei ook gekozen te worden als lid van De Nationale Assemblee in Paramaribo. Mungra is de lijsttrekker van het Mega Front.

Zonder iemand tekort te doen stelt Mungra dat hij nog niemand heeft ontmoet die een plan heeft dat voor ontwikkeling van heel Suriname zou moeten gelden. Volgens hem is het hoogtijd om een ontwikkelingsvisie voor het land te formuleren. Hij meent dat er besloten moet worden wat we met het land willen bereiken en een koers bepalen binnen welk termijn het gerealiseerd wordt. “Op basis hiervan ga je kijken wat je potentie is. Je kan dan op lang en middellang termijn gaan plannen. Al het beleid dat je gaat maken vloeit hieruit voort”.

Volgens de politicus is het best mogelijk dat er over vijf Jaren 5000 banen geschapen kunnen zijn. Dit is opgenomen als een van de doelen van het Mega Front. “Er zijn mogelijkheden en het aantal kan meer dan dat zijn”. Mungra ziet ook de mogelijkheid dat het Bruto Nationaal product groeit met 5 tot 7 procent. Hij legt vooral de nadruk op dat de particuliere sector de ruggengraat van de economie is. “Als je kijkt naar America of Europa is dat niet anders. Daar heb je de kleine en middelgrote ondernemers”. Verder moet er gewerkt worden aan een spreidingsbeleid die gekoppeld worden aan de districten. Incentives voor ondernemers is een onderdeel hiervan. Ook aan trainingsinstituten voor kleine ondernemers in de districten is er gewerkt.

Plannen liggen klaar
De DNA-kandidaat merkt op dat de afgelopen regeringen geen integraal ontwikkelingsplan hebben. Hij geeft aan dat veel partijen het besluit hebben genomen om het binnenland tot ontwikkeling te brengen. “Maar als je dat wil doen heb je niet alleen infrastructuur nodig maar ook je bevolkingsbeleid moet in orde zijn. Zoals het nu gaat lijkt het op een piki piki pley”. Hoewel hij kandidaat is van Paramaribo meent Mungra dat de potentie in het binnenland niet onderschat mag worden. Volgens hem is de gemeenschap in het binnenland met tien procent gegroeid. “Die mensen groeien maar ze zitten in gebieden waar er geen ontwikkeling voor ze is gebracht. Geen werkgelegenheid, geen goede condities. Daar moet je op inspelen”

Mungra heeft uit zichzelf een nieuw Nationaal Ontwikkelings Plan opgesteld. Ook een masterplan van het stroomgebied van de Corantijnrivier (een hernieuwd West Suriname plan) heeft de lijsttrekker van Mega Front klaar staan. "Als we deze dingen integraal aanpakken, is er een fantastische toekomst voor Suriname”. Mungra benadrukt dat Suriname het enige land is waar de helft van alle werkers in dienst zijn van de overheid. “We houden maar enkele procenten over op de begroting voor de ontwikkeling. We betalen alleen maar voor die huishoudens en diensten”.

Raoul Lith
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April