Soeresh Algoe: Grondpapieren stagneren rijstteelt Coronie
19 May 2015, 14:09
foto
Vorig jaar juli was het ministerie van LVV begonnen met het ophalen van lozingen. (Archieffoto)


Wat de rijstteelt in Coronie ophoudt zijn de grondpapieren. De landbouwers van Coronie moeten afzonderlijk een contract met Stichting Machinale Landbouwbedrijven (SML) tekenen. Het contract is nodig opdat de SML de gelden die zij voorschiet terugkrijgt, legt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) uit aan Starnieuws.

De afgelopen dagen heeft de Coöperatie van Coroniaanse Boeren (CCB) haar misnoegen uitgesproken over de wijze waarop de rijstteelt in het district wordt aangepakt. Ook is PALU-parlementariër Henk Ramnandanlal, voorzitter van de vaste commissie van LVV in DNA, zegt dat de regering haar beloften aan de Coroniaanse rijstboeren moet nakomen. Vorig jaar juli heeft minister Algoe harde beloften gemaakt om de rijstteelt in het district weer op gang te krijgen.

De inputs om de herstart te maken in Coronie zijn allemaal via openbare inschrijvingen geschied. Het oponthoud komt door de grondpapieren, benadrukt de bewindsman. Slecht enkele van de landbouwers hadden alle benodigde documenten. Dat is nu grotendeels verholpen, weet Algoe. Voor ongeveer 800 van de 1000 hectare zouden de grondpapieren nu in orde zijn gemaakt. “Alle inputs bij de herstart gelden als voorschot en moeten worden terugbetaald, daarom zijn de grondpapieren noodzakelijk.” De LVV-minister zegt dat bij het afoogsten, de voorgeschoten gelden direct zullen worden verrekend. Voor de eerste inzaai krijgen de boeren de grondbewerkingen en andere noodzakelijke inputs voorgeschoten.

Ramnandanlal vreest dat de voorbereidingen te lang op zich laten wachten. Hij doelt op de cultuurtechnische werken waaronder sloten, waterinlaten en sluizen. De politicus vreest dat de inzaai voor dit seizoen onhaalbaar zal zijn. Ook de secretaris van de CCB, Johannis Hooplot, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. “De teelt van 1.000 ha padie door Coroniaanse boeren kunnen wij daardoor dit prachtige seizoen in elk geval vergeten!”

Minister Algoe is wat dat betreft optimistischer. Hij wijst erop dat toen alles in kannen en kruiken was, de boeren hebben gevraagd dat LVV voorschiet met de inzaai en bemesting met vliegtuigen. “Wij hadden gerekend op een kleine inbreng van de boeren zelf en waren deze kosten niet doorberekend in de planning,” zegt de bewindsman. “Als LVV alles moet voorschieten, kan het ministerie net zo goed zelf het geplande areaal in cultuur brengen.”

Tot op 20 februari dit jaar leek alles volgens de CCB-secretaris op spoor. “En toen begon het! Plotseling begint men eisen te stellen buiten de gemaakte afspraken om. Ook toen LVV toezegde te zullen zorgen voor zaaizaad, mest en bestrijdingsmiddelen waren de heren niet tevreden.” Minister Algoe zegt dat er binnenkort schot in de zaak komt. Er zal worden geplant in één blok om de kosten zo te minimaliseren. “Als er her en der wordt gezaaid, zullen de kosten veel hoger komen te liggen.”
Advertenties