MAS-loodsen voor vervoer over Cottica en Commewijne
06 May 2015, 20:05
foto
Beloodsing van de Mellum Trader. (Foto: MAS)


De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) stimuleert goederen- en vrachtverkeer over de Commewijne en Cotticarivier. De MAS heeft negen actieve loodsen die bekend zijn met het gebied en schepen met een maximale lengte van 160 meter kunnen loodsen over deze rivieren. Met het verlenen van deze dienst wordt de economische ontwikkeling van districten in het oosten van het land beoogd.

Het gebied is recentelijk weer aangedaan door de MAS. Een beloodsing over de Commewijne- en de Cotticarivier kan tien tot elf uren duren, indien het schip een gemiddelde snelheid van tien knopen (tien mijl per uur) haalt. Transport over water heeft verschillende economische voordelen. Zo zijn de kosten lager dan bijvoorbeeld vervoer over de weg. Per keer kan relatief meer lading goedkoper worden verplaatst. Een ander voordeel is de ontlasting van de landwegen van het zwaar materieel.

“Nu voeren wij er om de 2 á 3 maanden een beloodsing uit naar het gebied, maar de frequentie mag omhoog. Hoe vaak wij het gebied zullen aandoen, is afhankelijk van de scheepvaartagenten. Zij zullen die bedrijvigheid moeten bepalen. Belangrijk is dat de kennis en mogelijkheden er zijn”, aldus Nicodemus Koina, coördinator Pilot Service (CPS) bij de MAS.

Koina zegt dat de MAS door frequenter gebruik van de rivieren een beter beeld krijgt van de bewegingen in het gebied. “Hierdoor kunnen veranderingen in de rivier sneller worden waargenomen en worden opgetekend.” In augustus vorig jaar heeft de MAS, na bijkans vijf jaar, het beloodsen van grote zeeschepen op de Commewijne- en de Cotticarivier hervat. Zo werd het schip De Mellum Trader dat 100 meter lang is, veilig geloodst naar de Moengo Haven.

Aan de aanvragen voor beloodsing zijn wel voorwaarden verbonden, zegt Koina. “In sommige gevallen zal een sleepboot nodig zijn om het schip door de bochten van de rivier heen te krijgen. Bij een schip met een maximale lengte van 100 meter is dat niet nodig.”
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April