Belangrijke taak jongeren bij vormgeven toekomst land
06 May 2015, 18:12
foto
Jürgen Budike


(Aangeboden)

Jongeren moeten niet alleen betrokken worden bij grote festiviteiten, massameetings, politieke trainingen en propaganda activiteiten in verband met de verkiezingen. Hoewel deze activiteiten leuk zijn moeten politieke partijen ook kijken naar wat zij de jongeren duurzaam en op lange termijn kunnen bieden. Hen moeten ontplooiingsmogelijkheden worden aangeboden die hun in staat stelt werkelijk mee te groeien, mee te beslissen en mee te denken in de vormgeving en uitvoering van het jongeren ontwikkelingsbeleid.

Dan praat ik niet alleen over het Nationaal Jeugd Parlement, want niet alleen daar kunnen jongeren competenties opdoen, maar langs alle sectoren. Zou het geen leerrijke ervaring zijn of een HBO/Universiteitsstudent kon meelopen in een parlementaire commissie binnen zijn /haar vakgebied? Zou het geen goed idee zijn als er competities zouden worden georganiseerd langs de verschillende sectoren waaraan jongeren konden mee doen en hun bijdrage serieus zou worden meegenomen in het ontwikkelingsbeleid?

Het ultieme doel van de democratie is verbetering van de levensstandaard. Geleerden hebben aangegeven dat, indien de middelen die worden gebruikt ter bevordering van de democratie achterlopen op de veranderende eisen van de tijd, het een plicht is te experimenteren met aanvullende/nieuwe democratische middelen (Robert W. Parks, 'The Goals of Democracy').

Soms krijg ik het gevoel dat de politieke leiders baat bij hebben aan het huidige systeem dat wij hebben overgeërfd van Nederland. Alsof ze terughoudend zijn wijzigingen te plegen in het systeem ten behoeve van het algemeen belang. En terwijl Nederland sinds 1975 grote veranderingen heeft doorgevoerd in zijn staatsrechtelijk systeem en openbaar bestuur, zitten wij hier nog te sukkelen met het oude systeem. Dit allemaal omdat er geen eenduidige ontwikkelingsvisie is tussen de politieke partijen en geen enkele partij stemmen wilt verliezen. Want het ware bewijs dat politieke partijen werkelijk visie en kader in huis hebben zal op de proef worden gesteld wanneer zij allemaal eens zouden zijn over een gemeenschappelijke masterontwikkelingsplan. Waarom? Want nu zullen ze echt hun creativiteit en innovativiteit moeten tonen. Dan zullen ze echt hun huiswerk moeten maken. Dan zullen ze niet meer kunnen schuilen achter de gebreken van ons politiek systeem en de schuld geven aan elkaar voor het niet willen aanpassen van het systeem. En daar zit een opportunity voor ons jongeren, om ons echt in te zetten, om naar onze adviezen te luisteren. Wij jongeren hebben een speciale gave die de ouderen ook in overvloed hadden toen zij onze leeftijd hadden: verbeeldingskracht. Albert Einstein zei over jongeren het volgende A true sign of Intelligece is not knowlegde, but imagination. Wij zijn intelligenter dan we denken!.

Drs. Jürgen Budike (Politicoloog)
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April