VS geeft fiat veerdienst tussen Cuba en Florida
06 May 2015, 16:16
foto
De Amerikaanse president Barack Obama schudde de hand met de Cubaanse president Raul Castro op de Top van de Amerika's in april in Panama. Het was een duidelijk teken van het ontdooien relaties tussen beide landen. (Foto: AFP)


Voor het eerst in meer dan 50 jaar zullen er veerdiensten worden ingesteld tussen Florida en Cuba. De Amerikaanse overheid heeft die nieuwe transportdienst goedgekeurd.

De veerdiensten tussen de twee landen kwamen abrupt ten einde in 1960 toen de Verenigde Staten een handelsembargo oplegde aan Havana. Vorig jaar december heeft Washington het herstel van diplomatieke banden met Cuba aangekondigd. Nu heeft de Amerikaanse regering het veerverbod opgeheven en vergunningen verstrekt aan een aantal veerdienstbedrijven.

De jongste aankondiging betekent echter niet noodzakelijk dat de boten vanuit de Cubaanse kust meteen zullen opereren. Tussen beide landen zijn er nog bureaucratische hindernissen te overwinnen. Het is echter nog een indicatie van de wens van Washington om het isolementsbeleid van Cuba achter zich te laten en een nieuw tijdperk van samenwerking te beginnen.

De directeur van de in Miami gevestigde United Americas Shipping Services, Joseph Hinson, noemt de handeling een grote stap voorwaarts. “Als alles vlot verloopt, kunnen de zaken in september beginnen te lopen.” Ook de Havana Ferry Partners van Fort Lauderdale, Florida, heeft een vergunning gehad. "Dit is een historische gebeurtenis. Met dank aan president Barack Obama, wie wij zijn zeer dankbaar zijn voor zijn leiderschap," schreef het bedrijf op zijn Facebook-pagina.

De veerboten zijn ook toegestaan om vracht te vervoeren naar Cuba, dat 150 km ten zuiden van Florida ligt. Een nieuwe chartervluchtdienst van Jet Blue vanuit New York City naar Havana, was al bekendgemaakt. Deze luchtvaartdienst is tijdens een recente handelsdelegatie van in New York gevestigde bedrijven naar Cuba overeengekomen.

Ondanks de nieuwe vluchten en veerdiensten, geldt er voor de Amerikaanse staatsburger nog steeds een reisverbod naar Cuba. Alleen degenen die de juiste documenten in 12 verschillende categorieën hebben, zijn toegestaan om het eiland te bezoeken.
Advertenties