Harold Vriesde kandidaat ABOP voor opbouw Coronie
06 May 2015, 12:37
foto
Harold Vriesde, kandidaat nummer 2 in Coronie. (Foto: Edward Troon0


Harold Vriesde (35) is naast brandweerman ook een jonge progressieve ondernemer en wil Coronie opbouwen, vandaar dat hij nu de politiek ingaat. “Als brandweerman heb ik veel branden helpen blussen en als ondernemer voorzie ik mijn district van bouwmaterialen en cube ice", zegt hij aan Starnieuws. Vriesde is door de ABOP/Alternatieve Combinatie, gekandideerd op de tweede plek voor DNA in Coronie en staat voor het eerst op een kandidatenlijst van een politieke partij.

“Mijn ouders, waren onderwijzers. De familie is bekend in de sport en landbouw, vooral in de rijstbouw. Mijn familieleden waren de beste landbouwers in het district”, zegt Vriesde trots. De jonge ondernemer ziet de politiek als een instrument om vooruitgang te brengen in zijn district. Hij focust zich vooral op het onderwijssysteem dat, zonder de leerkrachten tekort te doen, naar zijn mening minder is dan in zijn periode op de muloschool een aantal jaren geleden.

Goede faciliteiten
“De leerkrachten doen hun best om die jongeren te begeleiden, maar de input van het ministerie van Onderwijs is zwak.” Vriesde vindt dat vooral de technische scholen onvoldoende zijn gefaciliteerd, “Stuur goede lasmachines en apparatuur voor die jongens hier”. Daarnaast ziet hij graag meer beroepsgericht onderwijs, zodat jongeren zich sneller een vak aanleren, anders zullen ze langs de hoofdweg blijven rondhangen. Creatief zijn, werken, beter met je geld omgaan en daardoor zelfstandig worden, worden in zijn visie ook door goede scholing worden aangeleerd.

Behalve goed onderwijs is het volgens Vriesde heel belangrijk om de landbouw niet te verwaarlozen. “Landbouw is de kracht van Coronie dus moet men planten. Geef de mensen plantmateriaal, het volk heeft het nodig, dus beperk het niet tot je eigen kleine vriendenkring”, is zijn boodschap. Hij legt uit dat Nickerianen helemaal in Saramacca groente kopen. Bij voldoende productie kan Coronie het westelijk district volledig van groente voorzien tegen een lagere transportprijs. De kandidaat ziet graag dat meer landbouwgrond wordt vrijgemaakt, “de partij heeft al mensen geholpen met het ontbossen van percelen en sommigen hebben al duizenden bananenbomen en mais geplant”. Hij zegt dat de mensen hiervoor heel dankbaar en graag op de ABOP willen stemmen.

Veilig maken weg
“Ronnie Brunswijk, Bigi Bravo, is mijn grote leider. Ik heb voor hem gekozen, omdat ik een andere leider wil zien die ook beter kan en ik weet dat hij het beter kan. De politiek is nieuw voor me, ik heb dit nog nooit gedaan. De politiek laat mensen naar je toekomen. Mensen zijn nieuwsgierig, ze willen weten wie die meneer is, want hij is bij de ABOP. Geloof me, de Coroniaan en ABOP is een hele goede combinatie…ja man…het klikt al! We moeten die tweede zetel halen, want één is al binnen. Ik vind dat de regering in deze setting een tweede kans mag krijgen”, stelt Vriesde.

De brandweerman in Vriesde komt aan het eind van het gesprek naar boven. “Als ik word gekozen, weet je wat ik als eerste in Coronie ga veranderen? Deze hoofdweg ga ik direct veiliger maken. Al die sloten langs deze weg dichten en fietspaden maken, zoals nu aan de Hendrikstraat in Paramaribo wordt gedaan. Coronie ligt langs de hele drukke Oost-Westverbinding, waar veel auto’s maar ook veel zwaar verkeer overheen gaat. De brandweer moet betere middelen krijgen om te kunnen helpen bij de vele ongelukken”. Volgens de brandbestrijder moeten dringend maatregelen worden genomen om het veroorzaken van de vele grasbranden te minimaliseren, “den man taki un lesi, ma wi é wakti rustig té yu meki wan fout, dan wi kon yepi yu”.

Edward Troon
Advertenties