Rust weergekeerd bij Paramaccaners en Surgold
06 May 2015, 01:58
foto


De rust in het Paramaccaans gebied en Surgold is teruggekeerd. Het overleg dinsdag op Langa Tabiki heeft geleid tot concrete afspraken tussen de goudmultinational, het traditioneel gezag en de Paramaccaanse Onderhandelings Commissie (POC). Partijen hebben afgesproken binnen zeer korte termijn bij elkaar te komen om specifieke zaken uit de intentieverklaring die in 2013 gesloten is gedetailleerd uit te werken. Uiterlijk 22 mei zal er een eindresultaat moeten zijn.

Door Adriaan Adawde, voorzitter van de POC, en de algemeen directeur van Surgold, Adriaan van Kersen, is een gezamenlijke verklaring getekend. Adawde zegt aan Starnieuws dat er een tevreden gevoel is met de wijze waarop de zaak is aangepakt. Maandag beginnen de gesprekken al om te komen tot concrete afspraken. Het kamp dat opgezet was voor de ingang van Surgold, is opgeheven. Adawde vindt het wel jammer dat van de regering niemand aanwezig was. Districtscommissaris Mavrick Boejoekoe woonde de vergadering wel bij.

De bedoeling is dat er concrete plannen worden uitgewerkt over de voorkeursbehandeling voor Paramaccaners voor vaste banen bij het goudbedrijf. Ook zal er een plan verder worden uitgewerkt om lokale ondernemers preferentieel te behandelen om diensten en producten aan Surgold te leveren.
Surgold heeft duidelijk gemaakt dat ze goudzoekers zal helpen met het verkrijgen van nieuwe werkgebieden op land dat door de overheid word aangewezen. Zij hebben momenteel geen werkgebied omdat de Commissie Ordening Goudsector hen onlangs van de Surgold-concessie verwijderd heeft.

Van Kersen maakte duidelijk dat samenwerking met de overheid noodzakelijk is om tot een duurzame oplossing te komen. Alleen een win-win voor iedereen is acceptabel. Adawde en Van Kersen zullen de komende weken ook duidelijke afspraken maken over de communicatie tussen de partijen. Beide zijn er voorstander van om via dialoog zaken te bespreken en op te lossen. In verband daarmee heeft Adawde duidelijk gemaakt dat de POC afstand zal nemen van nieuwe acties van goudzoekers of andere Paramaccaners.
Advertenties