Verpleegkundigen trainen in aanpak complexe zaken
05 May 2015, 14:12
foto
Trainer Herman Jintie bezig met uitleg. (Foto: Raoul Lith)


Dertig verpleegkundigen uit verschillende gezondheidsinstellingen nemen deel aan de ‘Leadership For Change training’ (LFC). “Deze training is special bedoeld om verpleegkundige leiders en managers klaar te stomen om te kunnen omgaan met de dynamische en complexe situatie binnen de gezondheidszorg”, zegt Liefda Somo, president van Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname (VVS). Deze activiteit wordt voor de tweede keer gehouden in samenwerking met de International Council of Nurses (ICN).

“De ICN gelooft er in dat verpleegkundigen de ruggengraat zijn van de gezondheidszorg en dat zij in staat zijn om leiding te geven aan de veranderingen en de ontwikkelingen in de gezondheidszorg”, legt hoofdtrainer Herman Jintie, het belang van deze training uit. Hij geeft aan dat er niet alleen zorginhoudelijke veranderingen gevolgd moeten worden. “Ook de ontwikkelingen die te maken hebben met financiën, economische veranderingen zijn belangrijk”. Dit programma wordt sinds 1996 in verschillende landen gedraaid.

Jintie geeft aan dat in een traject van een jaar de participanten vaardigheden worden bijgebracht in ‘management en leiderschap’. De trainer legt uit dat aan verschillende problemen gewerkt kan worden. “In 1996, toen ik kennis maakte met dit programma, was er geen ICT issue. En op dit moment praten we van een digitaal patiënten dossier waarin verpleegkundigen hun input gaan moeten geven. Dus de vorderingen bij patiënten gaan ze digitaal moeten vastleggen”, stelt Jintie.

Volgens Somo moet dit initiatief ook in het teken van de ‘Nursing week’ gezien worden, wanneer op 12 mei de dag der verpleging gevierd wordt. Voor dit jaar is het thema ‘Nurses: A Force for Change: Care Effective, Cost Effective’. “Als je wil dat verpleegkundigen een bijdrage leveren om kosten te reduceren, dan moet je ze eerst tot bekwame leiders maken om het thema te realiseren. Middels deze training geven we een eerste aanzet om het te realiseren” zegt Somo.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April