CASAS verscherpt veiligheid binnenlands vliegverkeer
05 May 2015, 05:40
foto


De Civil Aviation Safety Authority Suriname (CASAS) gaat de veiligheid van het binnenlands vliegverkeer verder aanscherpen. Dit houdt in dat personen, vliegmaatschappijen, houders van vliegscholen, privé vliegtuigen, en eenieder die commercieel van het binnenlands vliegruim gebruik maakt, voorzien zal moeten zijn van een Aviation Operator Certificate (AOC). Het gaat vooral om het uitvoeren van commerciële vluchten.

Waarnemend directeur van CASAS, Brian de Souza, heeft gisteren, ondersteund door Robby Venloo, hoofd Luchtvaartdienst en Mark Karg van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV) de niet gecertificeerde bedrijven ontvangen voor een onderhoud op Zorg en Hoop. De nieuwe situatie is hen voorgehouden. Het is niet meer toegestaan commercieel te vliegen, zonder een AOC. Aan de bedrijven is de gelegenheid geboden hun administratieve zaken in orde te maken. Zowel de Luchtvaartdienst als het BNV zijn ingenomen met deze maatregel van CASAS aangezien, zoals luchtvaartdeskundigen het hebben verwoordt, er de laatste tijd sprake was van een 'wild west situatie' op Zorg en Hoop.

In een bekendmaking in twee dagbladen vermeldt De Souza, dat momenteel slechts de maatschappijen Surinam Airways, Gum Air, Blue Wing Airlines, Hi-Jet Helikopters, en Caricom Airways over een AOC, beschikken. Het commercieel vliegen zonder een AOC van de CASAS, is aan het licht gekomen door de controles van het BNV. Daarbij is gebleken dat personen die niet over de vereiste persoonsidentificatie bescheiden beschikken en/of met verboden spullen, de zogenaamde 'dangerous goods' van en naar het binnenland wensen te vliegen, de veiligheidscontrole bij de hierboven gecertificeerde maatschappijen omzeilen, en gebruik maken van kleinere, niet gecertificeerde bedrijven en vliegscholen. Niet alleen is dit oneerlijke concurrentie, maar het brengt de vliegveiligheid ook ernstig in gevaar.
Advertenties