Tjin-A-Tsoi zet zich in voor een beter Suriname na 25 mei
05 May 2015, 10:17
foto
Arthur Tjin-A-Tsoi, NPS kandidaat no 6 in Paramaribo.


Arthur Tjin-A-Tsoi mag van de Nationale Partij Suriname (NPS) terugkomen in De Nationale Assemblee. Zijn partij is tevreden met zijn inzet en inbreng als volksvertegenwoordiger. Hij is gekandideerd op plek nummer 6 in Paramaribo. Partijvoorzitter Gregory Rusland is de lijsttrekker en op nummer 5 is partijgenoot Patrica Etnel de kandidaat. Tjin-A-Tsoi verwacht dat hij gekozen wordt. Hij voorspelt negen zetels voor V7 in Paramaribo.

De politicus antwoordt op een vraag van Starnieuws dat hij er geen moeite mee heeft dat de partijvoorzitter aan de NPS'ers heeft gevraagd om op nummer 17, Wayne Telgt, te stemmen. "Het is een historische move van de NPS om stemadvies te geven voor nummer 17. Het gaat om jonge NPS'er met veel potentie. Het is duidelijk dat de voorzitter naar het NPS partijbelang heeft gekeken en hiermee een zeer gedurfde politieke move heeft gemaakt", zegt Tjin-A-Tsoi.

Belangrijke momenten
Terugkijkend op de afgelopen periode zegt het Assembleelid dat het keihard werken was. Hij moet zijn lidmaatschap van het parlement combineren met de familie business. "Ik heb heel veel geleerd van de ervaren politici en ben dankbaar dat zij mij kundig hebben begeleid om mijn DNA-werk goed te kunnen doen.
Maar het mooiste waaraan ik als DNA-lid aan mee heb mogen werken, waren de twee goudovereenkomsten samen met Drs. R.R. Venetiaan als TOPGUN. De beloning en bekroning was dat de formule voor de historische kosten in de overeenkomst is gewijzigd wat de staat Suriname een besparing heeft opgeleverd van 37.5 miljoen dollar. Men had als uitgangspunt in de formule dat de historische kosten 100 miljoen waren", glundert Tjin-A-Tsoi.

Een ander belangrijk moment was, dat acuut een wet moest worden goedgekeurd in juli 2012. Suriname moest met spoed zijn financiële wetgeving op lijn brengen met internationale standaarden. Dit komt nadat Suriname samen met negen andere Caricom-leden is opgebracht als landen die een hoog risico lopen op de zogenaamde blacklist te komen van de Caribbean Financial Action Task Force. "Ik ben blij dat ik mijn bijdrage heb kunnen leveren om te voorkomen dat het land op de zwarte lijst belandde omdat de regering haar huiswerk niet gemaakt had".

Onderrealisatie
De politicus vindt het jammer dat zijn concentratie de afgelopen jaren te veel gefocust was op onderhandse gunningen, corruptie en zware onderrealisatie van het beleid. "Ik vind het contact met de Rekenkamer als lid van de commissie Staatsuitgaven momenteel minimaal en hoop dat we ook meer en uitgebreide informatie mogen verwachten van de dit orgaan wanneer V7 op 25 mei regeermacht verwerft", stelt Tjin-A-Tsoi.

Over het niet verlenen van quorum vindt de NPS'er dat voorzitter Jennifer Simons geweigerd heeft om 'te praten' met de oppositie. "Wij moeten ons in de toekomst meer gaan focussen op de bijdrage en performance van DNA leden en ook daaraan de schadeloosstelling gaan koppelen.

Aanpak corruptie en goed bestuur
Hij vindt dat er veel zaken in DNA gerealiseerd zijn, maar het kan altijd beter.
Het niet op tijd verschijnen van bepaalde Assembleeleden was erg storend voor het optimaal functioneren van het college. De volksvertegenwoordiger vindt het jammer dat de Anti Corruptiewet en het Spaar- en Stabiliteitsfonds niet in orde zijn gemaakt in deze periode. Door de Antie Corruptiewet kunnen gelden verkregen uit corruptie teruggevorderd worden. De klokkenluiders moeten niet alleen beschermd worden maar ook beloond worden met 20-30% van wat teruggevorderd is geworden.

Er is veel te doen geweest over aanpak van corruptie. Tjin-A-Tsoi heeft aangetoond dat onderminister Mahinder Gopie concessies heeft gekregen van Bruynzeel. Er is een motie ingediend door de coalitie voor een diepgaand onderzoek. Het Assembleelid vindt het immoreel dat de onderminister eervol is ontslagen. Hij is helemaal niet tevreden met deze uitkomst. "Ik snap de kruistocht van president Bouterse tegen corruptie niet, omdat zaken straffeloos zijn gebleven onder zijn regering".

De politicus is naar de procureur-generaal gestapt en heeft gevraagd naar onderzoek bij de Energie Bedrijven Suriname, waar er sprake zou zijn van fraude. Tjin-A-Tsoi zegt verrast te zijn door de snelle actie van waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en de actie van het ministerie van Financiën om de CLAD in te schakelen. De CLAD heeft meer tijd nodig dan ik had verwacht, maar ik kijk reikhalzend uit naar het rapport, de bevindingen en de conclusies op de drie vermeende mega corruptiezaken. Hopelijk wordt het rapport spoedig afgerond, zodat we allen kunnen weten wat er zich werkelijk heeft afgespeeld bij de N.V. EBS".

Verwachting
Over hoe de NPS'er zijn rol ziet de komende periode? "Als nieuw coalitielied hoop ik een bijzondere bijdrage te leveren voor een goed herstelprogramma om Suriname uit het dal te helpen en werken aan zaken die het land positief op de wereldkaart zullen plaatsen".

Tjin-A-Tsoi wil gaan werken aan de verbetering van 'Good Governance' en 'transparant bestuur'. Hij wil corruptie uitbannen door scherpere controle op staatsuitgaven door meer in de Rekenkamer en de CLAD te investeren. Deze instituten moeten meer autonomie en bevoegdheden krijgen. Diversificatie van de economie, waarbij de agrarische sector meer aandacht moet krijgen is ook een van de zaken waar de politicus zich sterk voor wil maken. Per district moeten er industrieparken komen, waar middel en kleine bedrijven een voorname rol in zullen spelen. "Wij gaan voor duurzame ontwikkeling en garanderen een beter Suriname".
Advertenties