Ingrid Bouterse ondersteunt campagne op Chinese markt
04 May 2015, 00:57
foto
First Lady Ingrid Bouterse-Waldring en NDP-kandidaat Stephen Tsang dansen mee, tijdens de campagne voering voor de Chinese markt. Foto: Ranu Abhelakh


De echtgenote van de president, first lady Ingrid Bouterse-Waldring bezocht zondag voor het eerst de Chinese markt, op de hoek van de Grote Combéweg en de Sommelsdijckstraat. Ze kwam er om NDP-kandidaat Stephen Tsang te ondersteunen in zijn campagnevoering onder de Chinezen. “Wij weten dat de Chinezen in Suriname met heel veel problemen kampen. Soms gaat het om visum of rijbewijzen en vaak worden ze ook afgezet”, somt Bouterse enkele van problemen van de groep op. “Dus aan Stephen wil ik zeggen ‘doe je best voor ze’.”

Volgens Bouterse willen Chinezen graag naar Suriname afreizen, maar ‘personen’ vragen hen allerlei bedragen om bijvoorbeeld hun visum te regelen. Zij hoopt dat Tsang dit probleem kan helpen oplossen. De presidentsvrouw zegt dat Chinezen harde werkers zijn. “Ik denk dat men toch maar moet gaan nadenken wat de Chinese gemeenschap voor ons betekent. Een heleboel van ons verhuren hun winkelpand aan de Chinezen, dus hallo waar praten wij over.” Vele Chinezen planten zelf naast hun winkel. “Iedereen heeft zijn kritiek en dat mag, sommige dingen gaan niet goed. Maar dat neemt niet weg dat Chinezen heel erg hard werken”, reageert zij op de vraag over personen binnen de NDP die commentaar leveren op de grote stroom Chinezen naar Suriname en hun bouwwerken. Haar boodschap naar mensen die negatieve kritiek leveren: “Begin jij hard te werken, want als jij zo hard werkte, denk ik niet dat wij hun nodig zouden hebben”.

Tsang is zich bewust van deze kritiek binnen zijn partij. “Ik besef dat ik nog veel werk heb om hun te overtuigen dat hun kritiek ongegrond is.” De DNA-kandidaat Paramaribo is met zijn campagnevoering gestart voor de markt. Op een billboard voor de ingang, heeft hij zijn boodschap staan in Chinese karakters. Partij-genoten hebben hem ondersteund met het verdelen van propagandamateriaal zoals T-shirts, petten en flyers in het Chinees.“Het was een vraag vanuit de Chinese gemeenschap waarom ik niet binnen die Chinese gemeenschap campagne voer. Dit is dus een soort meet-the-people.’ Venters stelden het niet op prijs dat hij tussen de stands door liep. “Zij keken een beetje boos, dus wij zijn ons maar gaan ophouden bij de ingangen en de tent ervoor.” Hij benadrukt dat hij zich niet alleen focust op Chinezen. “Nee, ik vind niet dat ik bezig ben met etnische campagnevoering. Dit is mijn eerste keer op de markt. Hiervoor was ik in verschillende wijken in Paramaribo.”

Bouterse was onder de indruk van de markt. Zij heeft zelf Chinese roots. “Mijn opa Lieuw A Sie is als immigrant naar Suriname gekomen, waar hij een Javaans-Chinese vrouw trouwde.” Zij heeft eerder Soeng Ngie Oriental Markt bezocht aan de Wilhelminastraat. “Je komt hier producten tegen, die ik niet op andere markten heb gezien. Prachtig”, reageerde zij na een ronde met Tsang onder de markt. Het viel net enkele venters en kopers op, dat de First lady zich onder hen begaf. Naast een leeuwendansgroep, hebben ook de leden van de Surinaamse Chinese vrouwen Federatie gedanst als onderdeel van de campagnevoering.
Advertenties