V7-leiders: Arbeider in onzekerheid gedompeld
02 May 2015, 10:38
foto
De V7-leiders hebben zich verpicht op te komen voor de arbeiders. (Foto: René Gompers)


De Surinaamse arbeider bevindt zich in een onzekere positie. De beloftes van de huidige regering om zijn leven te verbeteren zijn niet nagekomen, maar is dat leven in tegendeel zwaarder geworden. De sociale wetten brengen heel wat problemen met zich mee. De financiële situatie van het land is grimmig en dat bevestigt president Desi Bouterse zelf. Er gebeurt teveel achter gesloten deuren. Het land moet terug naar transparantie en voorspelbaarheid. Er zal desnoods fysiek gestreden moeten worden als het erop aankomt. Dit stellen de leiders van de V7-combinatie op de ‘wrokoman konmakandra’ in het centrum van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA).

Voordat de vergadering begon is er op feestelijke wijze hulde gebracht aan markante voorvechters van arbeiders. Met een brassband en majorettes zijn er kransen gelegd bij de standbeelden van Fred Derby, Hendrik Sylvester en pater Weidman. De leiders zijn daarna met de fleurige groep majorettes en vrolijk spelende brassband naar het SPA-centrum begeleid. Daar aangekomen werden de propaganda liederen van V7 ‘live’ ten gehore gebracht. Terwijl dat gaande was rolde een ‘sound truck’ langs die Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van VHP, bezong en aanprees voor president.

Voor Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjahah Luhur, is er weinig reden om vrolijk te zijn. “Waarmee moet je de arbeider feliciteren?” vraagt hij zich af. “Ze bevinden zich in onzekerheid en twijfel. Het lijkt me geen dag voor felicitaties maar voor bezinning.” De V7-leiders plaatsen vraagtekens bij de overname van de Suralco door de overheid. De informatiestroom is gestremd, merken ze op. Er zijn honderden arbeidsplaatsen op de tocht. De werkers weten niet waar ze aan toe zijn.

Er is vaker geroepen dat de regering niet in staat is om verantwoord om te gaan met staatsmiddelen, haalt Gregory Rusland, voorzitter van de NPS aan. “Nu heeft de president zelf aangegeven dat de financiële situatie precair is. Den klar’ a moni.” Het is hoogtijd dat het wanbeleid wordt gestopt, roept Rusland op. Santokhi voegt toe dat er van alles wordt geroepen door de zittende regering en pompt zij valse informatie de samenleving in. “Wanneer wij komen, gaan we de sociale wetten niet terugdraaien. We gaan ze juist beter maken, we gaan ze waardevast maken” zegt Santokhi.

“We constateren een toenemende onzekerheid bij arbeiders in de goudsector, bij Suralco, bij EBS. Als we strijd moeten leveren om die rechtsposities te beschermen, dan zullen we dat moeten doen,” haalt Santokhi aan. “Desnoods op dezelfde manier toen er gestreden werd om Staatsolie te behouden.” In 1998 zijn er protesten gevoerd door ruim 600 arbeiders van Staatsolie en grote delen van de samenleving toen president Jules Wijdenbosch had aangekondigd Staatsolie te verkopen. Wijdenbosch is later na een termijn van vier jaren door protestacties naar huis gestuurd.

René Gompers
Advertenties