C-47 geeft reparatietaken voor werknemers mee aan V7
02 May 2015, 00:01
foto
Robby Berenstein, voorzitter van C-47, op de manifestatie in het SPA-gebouw. (Foto: René Gompers)


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, stelt dat de ‘sociale wetten’ geëvalueerd moeten worden. “Unu ne kosi den wet, fu kosi den na fu kosi un srefi”, merkt Berenstein op. “Maar die wetten zitten vol mankementen.” Berenstein doet een beroep op de V7 dat als zij aan de macht komt, de wetten te evalueren en te verbeteren. Hij heeft tijdens de ‘wrokoman konmakandra’ in het SPA-centrum vrijdagavond een paar knelpunten aangehaald. Hij zet ook vraagtekens bij de overname van Surlaco door de overheid.

De wet op basisgezondheidszorg schiet zijn doel voorbij, haalt de vakbondsleider aan. “Het is dat eenieder recht heeft op geneeskundige behandeling. Maar zoals het in de praktijk werkt, is er meer ’gefocust’ op de verzekering. Bedrijven worden onnodig in de kosten gejaagd door de verhoogde premie van de gezondheidszorg. Sommige bedrijven hadden al een eigen structuur voor die zorg, maar nu komt er een tussenpersoon bij. Je hebt een totale verlegging gehad.”

De belastingstructuur moet volgens de vakbondsleider ook herzien worden. “Het is de gewone arbeider die de meeste belasting betaalt” geeft Berenstein aan. “Bij elke verhoging betaalt hij of zij meer. Het is ook de enige groep die op tijd betaalt. Er moeten andere bronnen aangeboord worden.”

Joyce Williams, bestuurslid van de SPA, haalde eerder aan dat de vorige regering zes conceptwetten had klaarliggen die de arbeidssector zou versterken. Er is daarvan maar één aangenomen. Berenstein haakt hier op in en merkt op dat hiermee bewezen is dat er niet veel gedaan is voor de arbeiders. “Toen minister van Arbeid, Michael Miskin, had verteld dat er maar een enkele wet is aangenomen heeft hij eigenlijk gezegd ‘wrokoman tori no seti’. Dit zijn wetten die de positie van de arbeider zouden verstevigen. Contractarbeiders zijn nog steeds niet beschermd en zitten nog altijd in een onzekere positie.”

De positie van honderden arbeiders gaat nu nog meer spelen bij het wegtrekken van Suralco, deelt Berenstein mee. “De regering wil Suralco overnemen, wat gaat er daarna gebeuren? Wat nemen we over? Waarom is Alcoa zo happig om uit het land te trekken?” vraagt Berenstein zich af. “Er zijn zoveel dingen die de arbeiders dwars zitten. Als V7 aan de macht komt, kijken jullie om naar de arbeiders. We vertrouwen er op. ”

René Gompers
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March