Suriname vs Guyana nader bekeken
01 May 2015, 23:00

Het nationale elftal van Suriname speelde donderdag zijn eerste wedstrijd onder bondscoach Dean Gorré. Het ging om een oefeninterland tegen buurland Guyana als voorbereiding op de aanstaande W.K.-kwalificatiewedstrijden. Hoewel er heel veel scoringskansen werden gecreëerd, wist Suriname slechts eenmaal het net te vinden, waardoor de wedstrijd met 1-0 werd gewonnen. In het laatste kwartier kwam de Surinaamse verdediging zelfs nog onder druk te staan. Opgemerkt moet worden dat Guyana ruim 75 minuten met een man minder speelde, na een ernstige overtreding op Miguel Cronie, die per ambulance werd vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp. Cronie heeft een ernstige blessure overgehouden aan de tackle.

Menige toeschouwer was na afloop tevreden, echter kom ik er niet onder uit enkele kritische kanttekeningen te plaatsen. Natio speelde een frisse eerste helft, maar na een kwartier in de tweede speelperiode was het verval enorm groot. Opvallend was dat het samenspel aardig vlotte, echter is het Gorré vooralsnog niet gelukt om de voorhoede productiever te maken. De handelingssnelheid liet ook te wensen over.

Een analyse van de linies maakt het volgende duidelijk:
De verdediging heeft toch wel wat steken laten vallen. Bij balbezit van de tegenstander, werden aanvallers zonder bal vrijgelaten, waardoor ze makkelijk aanspeelbaar waren. Dit resulteerde in gevaarlijk combinatiespel van de tegenstander. De concentratie was dus teveel op de man met de bal. In de eerste helft was de linkerflank matig tot slecht.

Het middenveld heeft een goede job gedaan. De bal werd goed rondgespeeld en redelijk goed binnen de ploeg gehouden. Bij balverlies werd direct druk gezet om het leder terug te winnen, hetgeen dus de strijdlust markeerde. Bruce Diporedjo was heer en meester op het middenveld en dus de spil aan Surinaamse zijde.

De aanval heeft het laten liggen. Keer op keer werden goede scoringskansen verprutst. Het ontbrak de aanvallers die meerdere malen oog in oog met de doelman kwamen te staan, aan koelbloedigheid.