Vakbondsleider Lloyd Read: 1 mei bevestigt ons recht
01 May 2015, 22:30
foto
Vakbondsleider Lloyd Read


“Wij vieren 1 mei omdat het ons bevestigt dat wij recht hebben op goede arbeidsvoorwaarden en goede arbeidsomstandigheden,” zegt vakbondsleider Lloyd Read. Hij leidt de bonden bij Staatsolie, Iamgold, de Maritieme Autoriteit, NV Luchthavenbeheer en de Petroleum Contractors Werknemers Organisatie. De vakbonden hebben zich binnen “onze bedrijven” altijd ingezet om de positie van werknemers te verbeteren, “maar er is natuurlijk nog veel terrein te winnen.”

Read betreurt het dat er bij een ongeval een dode te betreuren is geweest bij Staatsolie NV. Een arbeider is donderdag bij een bedrijfsongeval overleden. “De dag van de arbeid is een dag waarop wij ons bezinnen op de strijd van de arbeiders en in herinnering brengen welke offers andere mensen tijdens die heldhaftige strijd hebben gebracht.” Read wijst erop dat de werknemers zich als bevrijde burgers kunnen bewegen in de samenleving en niet meer onder hoeven te doen voor anderen, die macht hebben omdat zij meer geld, politieke vrienden hebben of beter geschoold zijn.

Maar niet overal gaat het goed. Er zijn nog veel bedrijven waar er geen vakbonden zijn omdat de directie niet toestaat dat de werknemers zich verenigen. “Uit broodvrees, omdat de directie bang is om de tafel te gaan met vertegenwoordigers van de werknemers.” Volgens de vakbondsleider zijn ze bang om verantwoording af te leggen over het beleid dat wordt gevoerd, bang om vast te leggen dat je als werkgever eerlijk moet zijn en elk bedrijf op een maatschappelijk verantwoorde wijze moet besturen. Hij wijst erop dat directies weigeren om de winsten die zijn gemaakt te delen met de werknemers. Zij zien het bedrijf nog steeds als eigen bezit. Vakbonden zien deze verouderde denkwijze als een bedreiging voor maatschappelijke evenwicht.

“De vakbeweging zal daarom elke regering dwingen om wetten te maken en maatregelen te treffen die garanderen dat werknemers gebruik kunnen maken van hun fundamenteel recht op zelfbeschikking, inspraak en bundeling.” Read ziet 1 mei ook voor de vakbeweging als een bezinningsdag op de eigen organisatie, op de eigen rol en het leiderschap binnen de vakbeweging. Hij stelt dat de afgelopen jaren de kracht van de vakbeweging in het land niet verder is ontwikkeld. “Er zijn zaken voorgevallen die zijn te betreuren, waarbij er broederstrijd ontstaat en vakbondsleiders kiezen voor het kapitaal en niet voor de werkende klasse.”

Als voorzitter van de verschillende bonden heeft hij de werknemers opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen en te kiezen voor integere leiders. Te kiezen voor die leiders die samen met hen willen strijden voor vooruitgang en welzijn van alle werknemers en hun gezinnen. “Te kiezen voor het verbeteren van uw positie en inkomen als arbeider, te kiezen voor uw toekomst en de toekomst van onze kinderen.”
Advertenties