Noersalim: Investeren in mensen voor beter Suriname
03 May 2015, 04:04
foto
Mike Noersalim, kandidaat nr 14 in Paramaribo V7/PL.


“Er is vaker gezegd dat Suriname de agrarische schuur van de regio kan worden, maar een agrarische schuur begint op de eerste plaats met je menselijke hulpbronnen, je human capital. Daarin zullen we moeten investeren, wil je Suriname tot grotere ontwikkeling brengen.”

Dit is één van de prioriteiten die DNA-kandidaat Mike Noersalim zich heeft gesteld. Hij staat in Paramaribo op plaats nummer 14 van de V7-lijst en is door de Pertjajah Luhur (PL) voorgedragen. De PL wil op basis van voorkeursstemmen deze tweede kandidaat op de V7 lijst van de partij gekozen krijgen. Op nummer 3 is partijvoorzitter Paul Somohardjo gekandideerd. Volgens de jonge politicus is het heel goed mogelijk dat Suriname daadwerkelijk een agrarische schuur wordt. Alle structuren zijn daarvoor aanwezig; een aparte landbouwschool is in principe niet nodig. Immers hebben de LTS, het NATIN, PTC en ADEK allen al een landbouwrichting. Belangrijk is dat de mogelijkheid er moet zijn om agrarisch onderwijs te volgen, een noodzakelijke investering in human capital, vindt de nieuwbakken DNA-kandidaat.

Sociale kracht
Noersalim (40), die zichzelf gelukkig prijst dat hij in zijn politieke aspiraties ten volle wordt ondersteund door zijn gezin, komt uit een gezin van vijf. Van jongs af aan was hij actief betrokken in buurtverenigingen, van waaruit hij de politiek in rolde. Geruime tijd gaf hij zijn krachten aan de NPS, maar hij stopte toen enige tijd met de actieve politiek. Totdat hij in contact kwam met de Pertjajah Luhur (PL). “Als je bent opgegroeid in een omgeving waar mensen elkaar helpen, waar buren als familie met elkaar leven, dan wil je ook sociaal bezig blijven. En de Pertjajah Luhur is van alle partijen de meest sociale. Dat sprak me aan,” verklaart hij zijn motivatie om toe te treden tot de PL en opnieuw politiek actief te worden.

ICT toegankelijk maken
Noersalim heeft een master in business administration (MBA) met als specialisatie ICT. In het dagelijks leven is hij directeur van het ICT-bedrijf Hencom-Trai en medeoprichter van het opleidingsinstituut IMIT. Die deskundigheid in ICT gebruikt hij om de wereld van ICT dichter bij grote groepen mensen, met name jongeren, te brengen. Het idee om een mobiele ICT-unit op te zetten ontsproot uit zijn brein en blijkt een ideale manier om jongeren en drop-outs, maar ook volwassenen, meer ICT-kennis bij te brengen. Dit project houdt in dat de mobiele unit op verzoek van buurtbewoners hun wijk - in stad en districten - aandoet om ICT-lessen te verzorgen.

Intensief contact
Het intensieve veldwerk tijdens de campagneperiode – maar ook daarvóór - maken duidelijk dat Noersalim het erg belangrijk vindt om in contact te zijn met de bevolking. Vrijwel dagelijks doet hij de diverse buurten aan om met de buurtbewoners te praten en hun noden aan te horen. Aan hen is duidelijk gemaakt dat V7 onder meer gaat voor een veilige woonomgeving, de bestrijding van criminaliteit en corruptie en het scheppen van goedbetaalde jobs. “Vooral op sterk ondernemerschap zullen we ons focussen, maar ook op gelijke kansen voor een ieder. Gelukkig ouder worden is ook een heel belangrijk onderdeel van ons beleid,” stelt de kandidaat.

Ondernemerschap
Zelf ondernemer, begrijpt Noersalim de uitdagingen waarmee kleine en grote ondernemers geconfronteerd worden. In de afgelopen jaren hebben zij het bijzonder zwaar gehad vanwege het niet nakomen van de betalingsverplichtingen. Mocht hij gekozen worden als parlementariër, dan wil hij zich dan ook extra inzetten voor deze groep. “Micro-ondernemers zijn een belangrijk deel van de ruggengraat van de Surinaamse economie. De afgelopen jaren heeft deze sector een uitbreiding meegemaakt. We willen werken aan kwaliteitsverbetering en –uitbreiding, alsook productdiversificatie. Daarbij moeten we denken aan belangrijke speerpunten zoals op maat geformuleerde financieringsmogelijkheden, kennisuitbreiding en professionalisering,” zegt Noersalim.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April