Nationaal Jeugdparlement wordt geëvalueerd
03 May 2015, 11:52
foto
Priya Sital, voorzitter Nationaal Jeugdparlement


Elf jaar na de installatie van het eerste Nationaal Jeugdparlement (NJP) wordt dit instituut geëvalueerd. Gestreefd wordt naar juni dit jaar. Sinds de instelling van dit orgaan zijn het Staatsbesluit en ordereglement niet geüpdate, zegt NJP-voorzitter Priya Sital aan Starnieuws. Anno 2015 is er behoefte om ze aan te passen. Bepaalde zaken moeten beter worden geordend, zodat duidelijk wordt waar het jeugdparlement voor staat en wat het precies doet.

Het voorstel voor evaluatie is vorige week door Sital voorgelegd aan Rachel Koningsbloem-Pinas, directeur van Jeugdzaken. Koningsbloem reageert bevestigend op een vraag van Starnieuws. Volgens haar heeft het orgaan de afgelopen jaren ook niet gefunctioneerd zoals het moet. “Dus reden genoeg om akkoord te gaan met de evaluatie.” Die is ook nodig in verband met het wederom instellen van de Jeugdadviesraad (JAR). De JAR is bij het eerste jeugdparlement ingesteld, maar heeft daarna niet meer gefunctioneerd. Volgens het Staatsbesluit moet de JAR voorstellen van het jeugdparlement verwoorden voor de regering. Er zal daarom een addendum moeten komen op het Staatsbesluit. De bedoeling is dat de JAR, na consultatie van het jeugdparlement, aanbevelingen doet aan de regering ten behoeve van het jeugdbeleid. Volgens Koningsbloem is er tien jaar na instelling van het jeugdparlement genoeg kader, waardoor uit de kweekvijver kan worden geput om zitting te nemen in de JAR. Koningsbloem is bezig om een voorstel te formuleren voor minister Ismanto Adna van Sport en Jeugdzaken.

De huidige jeugdparlementariërs zitten al een jaar aan. In het eerste jaar is gefocust op het bijscholen van de leden, waardoor zij beter hun werkzaamheden kunnen verrichten. Voor dit jaar zijn er goede voornemens. “Alles wat wij meer willen als jongeren aan rechten en plichten vormt een grote uitdaging voor het NJP”, zegt Sital.

Op de bijeenkomst met de directeur van Jeugdzaken waren verder aanwezig de eerste NJP-voorzitter en nu volksvertegenwoordiger van de NDP Melvin Bouva en gewezen directeur Jeugdzaken Richenel Trustfull. Volgens Sital zullen Bouva en Trustfull het NJP ook ondersteunen in hun plannen. Jeugdparlementariërs zijn het erover eens dat evaluatie van het orgaan nodig is. Informeel zijn ze al op de hoogte gesteld van de vorderingen. De vergadering met de formele mededeling volgt spoedig, zegt de NJP-voorzitter.
Advertenties